Cum se alege preşedintele în Germania

harta Germnaia. foto europa.eu

Preşedintele Germaniei nu este ales direct de popor, nici de Bundestag, ci de un for special – Adunarea Federală.  Această instituţie este formată din membri Bundestagului şi de un număr egal de reprezentanţi populari ai landurilor, desemnaţi în funcţie de principiile de împărţire a influenţei fiecărei regiuni, conform Articolului 54, aliniatul 3 din Constituţia Germaniei.

Adunarea Federală este cel mai mare for parlamentar german. Numărul delegaţilor nu este constant, el a oscilat mereu în funcţie de numărul mandatelor din Bundestag şi a fost influenţat puternic de reunificarea Germaniei în 1990.

Cele 16 landuri îşi trimit reprezentanţii în funcţie de numărul de locuitori din fiecare regiune şi de mărimea grupurilor parlamentare din legislativele regionale. La Adunarea de la Berlin nu sunt trimişi doar politicieni, ci şi personalităţi din  cultură şi sport, care votează pentru alegerea preşedintelui.

Oficial, preşedintele Bundestagului este cel care fixează data întrunirii Adunării Federale. Din 1979 însă, forul special se întruneşte mereu pe 23 mai, ziua în care a intrat în vigoare Constituţia din 1949 şi în care a luat naştere Republica Federală Germania.

Locul de întrunire nu a fost unul fix: în 1949 reuniunea a avut loc în noua capitală federală Bonn; din 1954 până în 1969 s-a mutat în Berlinul de Vest iar între 1974 şi 1989 din nou la Bonn.

Abia din 1994 Adunarea Federală are loc în clădirea Reichstag-ului din Berlin.

Şeful Adunării este întotdeauna preşedintele Bundestag.

Votul de desemnare a preşedintelui este secret. Fiecare membru al forului poate propune un candidat înaintea unui tur de votare.

În primele două runde de votare, pentru alegerea unui preşedinte este nevoie de votul majorităţii membrilor, aşa-numita majoritate absolută.

Dacă nu se reuşeşte alegerea unui şef de stat în două tururi, se mai votează o dată. Candidatul cu cele mai multe voturi este declarat câştigător. Ajunge deci aşa-numita majoritate simplă.

După retragerea, înainte de termen, a unui preşedinte, rolul său este preluat de şeful Bundesrat, camera superioară a legislativului. În momentul de faţă, funcţia este ocupată de premierul Bavariei, Horst Seehofer.

 

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles