Cum e pe la nemţi cu corupţia?

dare si luare de mita. foto times4news.ro

Se pare că noţiunea de “corupţie” nu este străină nici altor state, unele dintre ele bucurându-se de statutul de state civilizate. În urmă cu puţin timp, aduceam în discuţie cazul fostului preşedinte francez, Jacques Chirac, care a fost condamnat la doi ani de închisoare “cu suspendare” de tribunalul corecţional din Paris.Fostul preşedinte francez Chirac a fost judecat şi condamnat pentru “angajări fictive la primăria Parisului”, pe care a condus-o între 1977 şi 1995.
În vârstă de 79 de ani, Chirac este primul preşedinte al Franţei condamnat de un tribunal.
El a fost găsit vinovat de “deturnare de fonduri”, “abuz de încredere” şi “conflict de interese” şi risca o pedeapsă de 10 ani de închisoare şi 150.000 de euro amendă.
Trecând la alt stat european, civilizat, mă voi opri la Germania. Aici, preşedintele în funcţiune, Christian Wulff, a intrat, din nou, în colimatorul presei. Preşedintele Germaniei a primit un credit de un milion de euro din partea băncii BW într-un mod foarte facil, gest ce a fost interpretat de către jurnaliştii de investigaţie drept un “cadou”. Aceasta, deoarece “acordarea acestui credit, este greu, dacă nu imposibil de justificat”, potrivit celor de la Deutsche Welle.
Iar pe când preşedintele răsufla uşurat pentru că autorităţile germane au refuzat să deschidă o anchetă penală împotriva Băncii BW, Christian Wulff, a intrat din nou în atenţia presei. De ce? Pentru că, în atenţia autorităţilor a a intrat, mai  fostul său purtător de cuvânt, Olag Glaeseker, învinuit de “luare de mită”.
Olaf Glaeseker, “un om politic extrem de influent, considerat arhitectul carierei actualului preşedinte, a fost vizitat de procuratura germană pentru efectuarea unei percheziţii.
Fostul purtător de cuvânt al preşedintelui a demisionat în ajunul Crăciunului, în plin scandal. El l-a implicat, se pare pe preşedintele Wulff în scandalul acordării unui credit dubios şi în acţiuni de intimidare a presei.

Principalul sfetnic al preşedintelui, Glaeseker, se vede, mai nou, acuzat de corupţie şi luare de mită în legătură cu organizarea aşa-numitului “Dialog Nord-Sud”, o serie de conferinţe pentru oameni de afaceri.

Delictele ar fi fost săvârşite pe când inculpatul era secretar de stat în guvernul Saxoniei Inferioare, condus pe atunci de actualul preşedinte al Germaniei. Glaeseker a promovat în calitatea sa, de oficial al guvernului de la Hanovra, finanţarea conferinţelor, fiind acuzat că s-ar fi lăsat răsplătit, personal, pentru serviciile sale.

Poliţia a percheziţionat şi locuinţa organizatorului Dioalogului Nord-Sud, managerul Manfred Schmidt, acuzat de dare de mită.

Potrivit autorităţilor, Glaeseker şi-ar fi petrecut mai multe concedii, pe gratis, în vilele de vacanţă ale acestui om de afaceri, care ar fi câştigat, de pe urma conferinţelor, sute de mii de euro.
Printre sponsorii acelor reuniuni este şi banca BW, cea care a acordat creditul dubios preşedintelui.

Deci, oare, cum stă treaba pe la nemţi cu corupţia? Că pe la noi, în parte, ne-am cam lămurit…

 

Sorina Bruj

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles