Cum a fraudat Karzai alegerile din Afganistan

Pentru a câştiga alegerile prezidenţiale, preşedintele în exerciţiu al Afganistanului, Hamid Karzai, a folosit cel puţin două metode de fraudă electorală.

Partizani ai preşedintelui Hamid Karzai au înregistrat înaintea alegerilor prezidenţiale din 20 august cel puţin 800 de birouri de vot fictive (doara pe hartie), unde au contabilizat ulterior sute sau mii de buletine în favoarea sa.

Angajaţi locali au precizat că sute, sau chiar mii, de voturi în favoarea lui Karzai au fost contabilizate în fiecare dintre aceste birouri fictive.

Un diplomat occidental a declarat că “aproximativ 15% dintre birourile de vot nu s-au deschis niciodată în ziua alegerilor, însă mii de voturi au fost anunţate de la acestea în favoarea lui Karzai”.

O altă metodă folosită a fost preluarea controlului de către partizani ai lui Karzai asupra a aproximativ 800 de birouri de vot reale pentru a înregistra în mod fraudulos zeci de mii de sufragii în favoarea preşedintelui. Rezultatul este că, în anumite provincii, voturile în favoarea lui Karzai ar putea depăşi de zece ori numărul celor care au votat în realitate.

Comisia electorală independentă a anunţat duminică faptul că Hamid Karzai se afla în continuare în fruntea preferinţelor alegătorilor, cu 48,6% dintre sufragii, după contabilizarea rezultatelor de la 74,2 dintre birourile de votare.

sursa: The New York Times

What Next?

Related Articles