Cultura de securitate o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea unui stat democratic

Prezidiul conferinţei “GUVERNANŢĂ, INTELLIGENCE ŞI SECURITATE ÎN SECOLUL XXI” Cluj-Napoca 27 mai 2011 foto Sorana Chiper, UBB

La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc pe 27 mai Conferinţa “GUVERNANŢĂ, INTELLIGENCE ŞI SECURITATE ÎN SECOLUL XXI”. Evenimentul a reunit cadre didactice universitare, analişti,cercetători, masteranzi şi studenţi, cu toţii preocupaţi de problematicile guvernanţei, intelligence-ului,  criminalităţii organizate şi a studiilor de securitate şi strategice.

Conferinţa a beneficiat de o participare selectă, în Aula Magna a UBB fiind prezenţi cu prelegeri sau cuvinte de salut rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, prof.univ.dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I“, general locotenent, prof.univ.dr. Teodor Frunzeti, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, prof.univ.dr. Gheorghe Teodoru Ştefan, rectorul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza“, comisar şef de poliţie,
dr. Ioan Liviu Tăut, dr. Harry Giknavorian (Ambasada SUA la Bucuresti), dr. Antal Berki (şeful serviciului de informaţii al Poliţiei maghiare), consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, lect.univ.dr Iulian Fota, prof.univ.dr. Pavel Abraham, prof.univ.dr. Vasile Dâncu, prof.univ.dr. Gheorghe Toma, locţiitorul comandantului Diviziei 4 Gemina, general de brigadă dr. Ioan Manci, prof.univ.dr. Marius Petrescu, prof.asociat dr. Anca Gurzău, conf.univ.dr. Mireille Radoi precum şi numeroase cadre didactice universitare şi specialişti din Bucureşti, Debrecen, Timişoara, Iaşi, Craiova, Constanţa, Sibiu, Oradea, Arad, Braşov, Târgu-Jiu, Baia Mare.

Organizatorul şi gazda evenimentului a fost prof.univ.dr. Adrian Ivan de la Universitatea Babes-Bolyai, iniţiatorul

Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai, aspecte din timpul conferintei “GUVERNANŢĂ, INTELLIGENCE ŞI SECURITATE ÎN SECOLUL XXI”, 27 mai 2011, foto Sorana Chiper UBB

studiilor de securitate din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie de la aceeaşi universitate.

Secţiunile în cadrul carora s-au susţinut cele 152 de comunicări ştiinţifice au fost: Guvernanţă şi Intelligence, Corupţia şi criminalitatea organizată – Vulnerabilităţile asupra securităţii naţionale şi internaţionale,  Riscuri şi ameninţări de securitate, Comunicarea şi managementul de criză şi risc, Securitate ecologică.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a deschis seria unor activităţi ştiintifice dedicate problematicii studiilor de securitate, organizate la nivel naţional, urmând a fi extins şi la nivel internaţional, venind astfel în sprijinul promovării programului în domeniul studiilor de securitate, nivel licenţă, master şi doctorat nou lansate în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.

Remarcabilă a fost atitudinea instituţiilor de învăţământ sau cercetare care fac parte din sistemul naţional de apărare. Acestea au aderat la propunerea UBB de a se implica activ în edificarea unei culturi de securitate la nivelul societăţii civile româneşti.

Calitatea deosebită a comunicărilor ştiinţifice prezentate pe parcursul Conferinţei, dar şi dezbaterile ample, au deschis calea dezvoltării acestui tip de activitate necesară pentru fundamentarea unei culturi de securitate în România. Totodată, conferinţa a constituit un bun prilej pentru cei implicaţi activ în domeniul Guvernanţei, intelligence-ului sau a securităţii naţionale de a interacţiona cu societatea civilă şi de a beneficia de un surplus de idei şi proiecte.

Programul si lista lucrarilor prezentate la Conferinta Guvernanta, Intelligence si Securitate in secolul XXI UBB Cluj 27 mai 2011

Comunicările ştiinţifice vor fi grupate într-o lucrare ce urmează a fi publicată prin grja editurii CA Publishing

InfoMondo

What Next?

Related Articles