Cu cine se întâlneşte la Washington Traian Băsescu?

Basescu Obama foto adevarul.ro

Administraţia prezidenţială a României a anunţat, sâmbătă,  10 septembrie, vizita de lucru a preşedintelui Traian Băsescu la Washington. În comunicatul de presă se menţiona drept scop al deplasării: “finalizarea unor acorduri bilaterale”. Atât şi nimic mai mult. Nu se menţiona care va fi agenda preşedintelui, dacă va fi primit de Obama sau nu. Existau stipulări vis-a-vis de interpretarea sintagmei: “finalizarea unor acorduri bilaterale”. Totuşi, la o zi după anunţul Preşedinţiei române, publicaţia americană The Hill, de la Washington, nota, într-un material dedicat evenimentelor care au loc în această săptămână, o întâlnire, marţi, 13 septembrie, între preşedintele Traian Băsescu şi vicepreşedintele Joe Biden, fără a menţiona şi o întâlnire la nivel de şefi de stat.
“Obama călătoreşte la Columbus, Ohio, pentru a- promova American Jobs Act”, scria The Hill, referindu-se la programul zilei de marţi, 13 septembrie. Cotidianul nu specifica nimic despre o întâlnire Obama – Băsescu, marţi sau în vreo altă zi a săptămânii. În schimb, menţiona faptul că vicepreşedintele Joe Biden se întâlneşte cu preşedintele român, Traian Băsescu, pe 13 septembrie.

“Vicepreşedintele Biden se întâlneşte cu preşedintele României Traian Băsescu”, se menţiona în The Hill.

Publicaţia americană mai menţiona faptul că atenţia se va concentra pe activitatea preşedintelui Obama care urmează să trimită Congresului un proiect legislativ important: American Jobs Act.

Pe de altă parte, în conferinţa susţinută, luni, 12 septembrie, la Casa Albă de secretarul de presă Jay Carney nu s-a abordat subiectul legat de vizita preşedintelui Băsescu.
Carney a prezentat programul oficial al preşedintelui Obama precizând că acesta pleacă, marţi, 13 septembrie – chiar în ziua sosirii lui Traian Băsescu – la Columbus, Ohio, unde va vizita o şcoală, în cadrul programului său de promovare a American Jobs Act. De asemenea, Jay Carney a declarat că miercuri preşedintele Obama se va afla la Raleigh-Durham tot pentru promovarea American Jobs Act.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat, în dimineaţa zilei de 13 septembrie, în vizita de lucru în Statele Unite fiind însoţit de şeful SMG, general-maior Ştefan Dănilă, de miniştrii Apărării şi de Externe, Gabriel Oprea şi Teodor Baconschi, de directorii SIE şi SRI, Mihai Răzvan Ungureanu şi George Maior, şi de ambasadorul american la Bucureşti Mark Gitenstein.

Din delegaţia română mai face parte şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota.

Potrivit unui anunţ de presă al Departamentului american al Apărării, Leon Panetta, Secretarul american al Apărării, îl va primi, marţi, 13 septembrie, la Pentagon pe preşedintele Traian Băsescu, la ora 17.30 ora Washingtonului.Evenimentul se va desfăşura pe treptele Pentagonului.

Anterior, surse diplomatice declaraseră, că preşedintele Traian Băsescu va avea,la Washington, şi o întâlnire cu directorul CIA, David Petraeus, la eveniment urmând să participe şi şeful SRI, George Maior.

 

Ştire în curs de updatare

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles