Cruciada ANI: averile la un sfert din Parlament la control

Într-o emisiune la Realitatea TV, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Cătălin Macovei, a declarat, că instituţia pe care o conduce are în lucru dosarele a peste 100 de parlamentari, “un sfert din Parlament.

“Sunt vreo 100 şi ceva de parlamentari, un sfert din Parlament, de aceea aştept cu maxim interes dezbaterea din Parlament a noii legi a ANI”, a spus Cătălin Macovei, răspunzând unei întrebări a moderatorului emisiunii de la Realitatea TV privind dosarele pe care ANI le are în lucru şi despre care presa nu a aflat încă.

El a precizat că printre dosarele pe care Agenţia le are în lucru sunt şi cele privind foşti şi actuali miniştri, preşedinţi de Consilii Judeţene şi primari.

Întrebat dacă este de părere că problemele cu care se confruntă ANI în acest moment sunt legate de vreunul din dosarele instrumentate de instituţie, preşedintele ANI a răspuns că s-a gândit, împreună cu colegii săi, la această variantă, însă nu are bănuieli.

“M-am gândit împreună cu colegii mei la această variantă şi, ne gândeam, nu ştiu ce dosare am făcut în ultimele şase luni …”, a precizat Macovei.

El a dat ca exemple de dosare finalizate de ANI şi trimise Parchetului cel al fostului ministru al Tineretului Sorina Plăcintă, fostului ministru de Finananţe Gheorghe Pogea, fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, precum şi cele privind confiscarea unor părţi din averile senator PDL Iaşi Dumitru Oprea şi a fostului senator Şerban Brădişteanu.

Macovei a precizat că ANI are în lucru în total aproape 4.000 de dosare, însă nu ar putea să spună care din acestea a creat problemele actuale ale instituţiei.

“Împreună cu colegii mei ne gândeam oare care dintre cele aproape patru mii de dosare care sunt în lucru şi nu sunt finalizate este dosarul care ne-a creat această problemă… Nu, nu am bănuieli”, a mai spus Macovei.

Curtea Constituţională (CC) a constatat, în 14 aprilie, că anumite prevederi ale Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Emil Boc a declarat că este hotărât să promoveze o ordonanţă de urgenţă privind Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru a permite instituţiei să funcţioneze în continuare, arătând că “cine crede că îşi poate bate joc de ANI se înşală”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Bruxelles, că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă după ce va vedea motivaţia Curţii Constituţionale, iar ANI va fi funcţională.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles