Criză nucleară în Japonia

Criza nucleară s-a agravat miercuri în Japonia după noul incendiu la centrala de la Fukushima 1, unde accidentele la recatoarele nucleare se succed.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a declarat că “Contrar a ceea ce s-a petrecut până acum, nu este nicio îndoială că nivelurile atinse pot afecta sănătatea fiinţelor umane”.

Această înlănţuire de avarii alimentează temerile de contaminare radioactivă în arhipelagul nipon, precum şi în ţările învecinate Rusia şi China.

Autorităţile japoneze au afirmat marţi că radioactivitatea nu atinge un nivel periculos pentru sănătate decât în centrală, în jurul celor patru reactoare avariate. Doar 50 dintre cei 800 de angajaţi ai centralei au fost menţinuţi în aceasta.

Premierul Naoto Kan a extins zona de securitate în jurul capitalei, invitând persoanele care locuiesc în raza a 30 km să se închidă în case cât mai bine etanşeizate. “Rămâneţi în interior, închideţi ferestrele, nu puneţi în funcţiune ventilatoarele şi nu vă scoateţi lenjeria” /afară/, a cerut Edano.

Sâmbătă au fost evacuaţi peste 200.000 de persoane care locuiau în apropierea centralei.

Guvernul a anunţat că, cei 35 de milioane de locuitori ai aglomerării Tokio, cea mai mare în lume, nu au nevoie să-şi ia măsuri de precauţie speciale. Rradioactivitatea în capitală a depăşit puţin nivelul normal la jumătatea zilei, coborând apoi după-amiază.

Împinse de vânt, emanaţiile radioactive sunt consecinţa exploziei hidrogenului care s-a produs în zorii zilei de marţi în clădirea care adăposteşte reactorul 2. Amploarea pagubelor, mai ales în ceea ce priveşte etanşeitatea incintei, rămâne incertă.

O altă explozie a declanşat marţi un incendiu în reactorul 4, care era oprit pentru lucrări de întreţinere în momentui când s-a produs seismul. O creştere a temperaturii a fost constatată în celelalte două reactoare, 5 şi 6, marţi după-amiază, anterior noului incendiu de miercuri în reactorul 4.

Un nou incendiu s-a declarat – miercuri – la reactorul 4 al centralei nucleare de la Fukushima, a doua zi după o explozie care a provocat un prim incendiu şi a străpuns acoperişul clădirii exterioare, a anunţat operatorul centralei, Tepko, citat de AFP. Acest prim incendiu a fost stins marţi de armata americană

Radioactivitatea măsurată la intrarea centralei nucleare din Fukushima a crescut brusc în jurul orei locale 10 (01h00 GMT), scăzând ulterior, a declarat – miercuri – purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, citat de AFP.

În urma acestor creşteri, depăşind de câteva ori nivelul la care corpul uman contractează forme de cancer, personalul centralei a fost evacuat miercuri, au anunţat surse oficiale.

“Autorităţile au evacuat angajaţii spre o zonă sigură, în mod temporar”, a explicat Edano, operaţiunea fiind ordonată la 10h40 /01h40 GMT/, potrivit Agenţiei siguranţei nucleare.

Japonia este dispusă să ceară cooperarea armatei americane pentru a preveni o catastrofă nucleară în centrala de la Fukushima, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon.

Guvernul a declarat totuşi că exclude “posibilitatea unui nou Cernobâl”.

Accidentul de la Fukushima ar putea fi al doilea ca gravitate în istoria sectorului nuclear civil pentru că ar atinge un nivel de gravitate 6 pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice, care are 7 niveluri, potrivit preşedintelui Autorităţii franceze a securităţii nucleare (ASN), Andre-Claude Lacoste.

Comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, a vorbit despre “Apocalipsă” şi estimează că autorităţile locale au pierdut practic controlul asupra situaţiei la Fukushima 1. “Practic, totul este în afara controlului”, a spus el, adăugând: “Nu exclud ceea ce este cel mai rău în orele şi zilele care vor urma”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles