Criza mondială mai durează până în 2018?

criza mondială mai durează. foto antena3

Să mă declar liniştită, ori dimpotrivă? Starea confuză mi-a fost generată de lecturarea unui interviu acordat site-ului Portfolio.hu de economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI) Olivier Blanchard.
Acesta a declarat, printre altele că “economia mondială va avea nevoie de cel puţin zece ani pentru a ieşi din criza financiară care a început în  2007 – 2008″. Deci, undeva prin 2017 – 2018?!

“Nu este încă un deceniu pierdut… Dar cu siguranţă va dura cel puţin un deceniu de la începutul crizei pentru ca economia să revină într-un ritm decent’, a afirmat Olivier Blanchard.

“Chiar dacă acum toată lumea este preocupată de criza datoriilor din Europa, şi America şi Asia au probleme fiscale care trebuie rezolvate”, a adăugat oficialul FMI.

“Japonia se confruntă de asemenea cu ajustări fiscale dificile, care vor fi rezolvate într-un deceniu. China are probabil grijă de boom-ul imobiliar, iar creşterea a fost mai lentă decât înainte, încă nu ne aşteptăm la o aterizare dură”, a adăugat economistul şef al FMI.

Acesta a explicat că ajustările în zona euro necesită o scădere a preţurilor în statele îndatorate din sud şi o creştere a preţurilor în centrul zonei euro.

Pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să menţină creşterea preţurilor în apropiere de două procente, statele din centrul zonei euro ar trebui să aibă o inflaţie de peste 2%, dar Germania este împotriva unei astfel de evoluţii.

“O inflaţie ceva mai ridicată în Germania ar trebui pur şi simplu văzută ca necesară şi de dorit. Ţinând cont de mandatul BCE de menţinere a stabilităţii preţurilor, nu ar fi începutul unei hiperinflaţii”, a mai afirmat Blanchard.

Deşi nu sunt fană a teoriilor legate de conspiraţia mondială, observând ceea ce se întâmplă prin toată lumea asta şi punând în paralel afirmaţile făcute de o personalitate din lumea financiară – care prognozează, cu o oarecare exactitate, că doar peste un deceniu de la debutul ei criza mondială va lua sfârşit, tind să-mi schimb părerea. Să încep să cred că totuşi există ceva conspiraţie la nivel mondial. Că prea dintr-o dată s-au infestat toate economiile mondiale… Oricum, aceasta este părarea mea, a unui profan. Până una-alta, trăim vremurile care le trăim, şi perspectiva nu se arată prea roz…

Sorina Bruj

 

Sursa: www.portfolio.hu/en/economy

 

What Next?

Recent Articles