Criza financiara mondiala in analiza ministrilor de resort din G7

Ministrii economiei si finantelor si guvernatorii bancilor centrale din tarile G7 (Germania, Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Japonia)  se reunesc vineri, la Washington, la ora 20:00, ora Romaniei, in plina accelerare a crizei care face ravagii pe pietele financiare din intreaga lume.


Acestia urmeaza sa discute despre “demersurile intreprinse de fiecare dintre acestia pentru a face fata crizei financiare actuale si despre modalitatile de a creste eforturile colective pentru depasirea crizei”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, citat de AFP.

Statele Unite se vor afla in pozitie de acuzat, avand in vedere ca aceasta situatie a pornit acum mai mult de un an, in interiorul granitelor SUA. Rusia ar urma sa se adauge grupului la finalul reuniunii.

Japonia va propune G7 crearea unui fond de urgenta de circa 200 miliarde de dolari (146 miliarde de euro) pentru a imprumuta tarile mici afectate de criza financiara mondiala.

Un comunicat final este asteptat vineri, dupa miezul noptii, ora 02:45 ora Romaniei,.

Intre timp, presedintele american George W. Bush va face o declaratie de presa vineri in jurul orei 14:00 GMT, 16:00 ora Romaniei, pentru “a-i asigura pe americani ca pot sa aiba incredere ca responsabilii cu economia vor reactiona energic si vor folosi toate modalitatile posibile pentru a stabiliza sistemul financiar”, a declarat purtatorul sau de cuvant.

Intalnirea finantistilor din tarile G7 are loc inaintea unei reuniuni de urgenta, sambata,  la Washington, a ministrilor de finante si presedintilor bancilor centrale din tarile bogate si din cele in curs de dezvoltare, membre ale grupului informal G20.

Intalnirea, ce va avea loc la sediul FMI, precede reuniunile de toamna ale Fondului Monetar International si ale Bancii Mondiale.

Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a solicitat miercuri seara o reuniune extraordinara a G20, unde sa se discute “modul in care ne putem coordona pentru a reduce efectele turbulentelor din pietele mondiale si ale incetinirii economice”.

sursa: France Press

What Next?

Related Articles