Criza din Siria, dosarul nuclear iranian şi lansarea rachetei nord-coreene sub lupa G8

summit G8. foto chicagomag

Reprezentanţii ţărilor membre ale G8 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA şi Rusia) se reunesc în capitala americană pentru o serie de discuţii consacrate în mare parte crizei din Siria, dosarului nuclear iranian şi lansării rachetei nord-coreene.

Potrivit diplomaţiei franceze, situaţia din Mali va face, de asemenea, “obiectul unui schimb de vederi”, în contextul în care nordul aceste ţări din Sahelul african se află sub controlul rebelilor tuaregi şi islamiştilor înarmaţi.

Siria: Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a cerut autorităţilor siriene să pună capăt luptelor cel mai târziu joi 12 aprilie, după ce a primit o scrisoare din partea mediatorului Kofi Annan în care se subliniază că Damascul nu şi-a îndeplinit până în prezent angajamentele asumate, la peste un an de la declanşarea represiunii soldate cu cel puţin 10.000 de morţi.

După ce Moscova a respins constant orice rezoluţie a ONU ce ar fi sporit presiunea asupra Siriei, poziţia adoptată de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va fi observată cu mare atenţie. Washingtonul nu a confirmat dacă Hillary Clinton va discuta în particular cu Lavrov.

Iran: cu câteva zile înainte de reluarea contactelor dintre Iran şi grupul 5+1 (SUA, Rusia, Franţa, China, Marea Britanie şi Germania), prevăzută pentru sâmbătă 14aprilie la Istanbul, dosarul nuclear iranian va sta, de asemenea, în centrul discuţiilor de la Washington.

Coreea de Nord: aceasta se află pe agenda discuţiilor, în contextul în care Phenianul şi-a făcut cunoscută intenţia de a lansa o rachetă, denunţată de Washington şi aliaţii săi ca un tir deghizat la unei rachete balistice. Odată cu anunţul acestei lansări, prevăzute între luni şi joi, Phenianul a spulberat speranţele apărute în urma recentei semnări a unui acord cu Washingtonul, în baza căruia Coreea de Nord se angaja să înceteze parţial activităţile sale nucleare şi balistice, iar Statele Unite să demareze trimiterea de ajutoare alimentare.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles