Criza din Grecia -sanse mici de raspandire in alte state din zona euro

Criza care s-a creat în jurul problemelor fiscale ale Greciei “are şanse mici să se răspândească spre alte state membre ale zonei euro cu un grad ridicat de îndatorare a statului”. Declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a respins speculaţiile din piaţă privind posibilitatea intrării în incapacitate de plată a unor state
din zona euro cu deficite mari şi datorii ridicate, precum Portugalia, Spania sau Irlanda. El a calificat acese scenarii drept “vorbe goale menite să inducă teamă”.

“Poţi adăuga la listă toate ţările din zona euro, pentru a speria lumea despre tot. Nu cred că se va întâmpla aşa ceva. Avem o problemă cu Grecia. Nu avem o problemă cu Spania, până acum. Zona euro trebuie să abordeze problemea Greciei. Au luat deja măsuri. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla mâine dimineaţă, dar nu este niciun motiv să aibă loc o revărsatre către Portugalia sau către Spania”, a afirmat şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-un interviu acordat pentru Reuters.

Oficialul s-a arătat încrezător că statele din zona euro pot gestiona situaţia din Grecia.

Premierul elen, George Papandreou, a declarat săptămâna trecută că Grecia ar putea fi nevoită să apeleze la un ajutor de la FMI pentru a-şi onora obligaţiile financiare scadente în luna aprilie, dacă Uniunea Europeană nu-i acordă sprijin financiar.

Statul elen ar putea devenit astfel prima ţară din zona euro care ar primi un pachet de susţinere de la Fond.

Strauss-Kahn a afirmat că “nu crede că situaţia impune implicarea FMI dincolo de asistenţa tehnică acordată în prezent Atenei”.

“Dacă zona euro vrea să gestioneze singură situaţia, pot înţelege asta. Cred că vor rezolva problema. Sper că vor rezolva problema, noi suntem aici doar pentru a ajuta. Dacă va fi nevoie de mai mult, vom fi gata să intervenim, dar până acum cred că europenii vor putea face faţă problemei”, a arătat oficialul FMI.

Papandreou a obţinut sprijinul politic al liderilor UE în privinţa problemelor finanţelor publice ale statului elen, însă nu şi-a asigurat încă vreo măsură concretă de ajutor financiar.

Datoria publică a Greciei a depăşit 300 miliarde de euro, cu mult peste PIB-ul estimat la 250 miliarde de euro pe an, iar deficitul bugetar a crescut anul trecut la 12,7% din PIB, cel mai ridicat nivel din UE.

Guvernul de la Atena trebuie să se împrumute în acest an cu 53 de miliarde de euro, din care cel puţin 20 de miliarde de euro până la sfârşitul lunii mai, pentru a restitui datoriile scadente şi a-şi acoperi deficitul fiscal uriaş.

 

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles