Criza continua si la anu’

Se pare că nu am scăpat de criză. Şi nu vom scăpa nici la anu. Astfel, FMI avertizează că “statele cu economii dezvoltate care se confruntă cu deficite bugetare ridicate ar trebui să înceapă să îşi pregătească cetăţenii pentru măsurile de austeritate de care va fi nevoie începând de anul viitor”.


În acest sens, John Lipsky, prim-adjunct al directorului FMI, a vorbit la o conferinţă pe teme economice organizată la Beijing “de o perspectivă sumbră a ajustărilor fiscale, necesară pentru a ameliora problemele sistemelor finanţelor publice”.

John Lipsky a afirmat că “ajustările necesare vor fi atât de semnificative, încât vor impune restricţii asupra sistemelor de ajutoare de sănătate şi sistemelor de pensii, vor determina scăderea cheltuielilor publice şi introducerea unor măsuri de majorare a veniturilor bugetare din taxe, atât prin modificări ale politicii fiscale, cât şi printr-o mai bună colectare a impozitelor.

FMI estimează că printre potenţialele măsuri aflate la discreţia guvernelor se numără consolidarea legislaţiei de responsabilitate fiscală şi îmbunătăţirea sistemelor de colectare a taxelor şi impozitelor.

De asemenea, reformarea sistemelor beneficiilor de stat, prin măsuri precum creşterea vârstei de pensionare, ar avea efecte fiscale favorabile pe termen lung.

 

Potrivit Agenţiei Reuters, preluată de RADOR, preşedintele Germaniei, Horst Koehler, fost şef al FMI, a afirmat că “ar trebui elaborat un mecanism de insolvenţă pentru ţările care nu mai fac faţă datoriilor de stat”. Horst Koehler a precizat că sunt necesare măsuri care să fie utilizate în cazul ţărilor cu datorii prea mari, similare procedurilor de insolvenţă aplicate în cazul companiilor. El a precizat că ideea nu se referă neapărat la Grecia, care are probleme financiare serioase, cu un deficit bugetar de 12% şi o datorie publică de 120% din PIB.

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles