Creşteri ale preţurilor în perioada februarie – aprilie

Institutul Naţional de Statistică (INS) informează că se prevede o creştere a preţurilor în perioada februarie – aprilie, de 10% în construcţii, 11% în servicii, 16% în industria prelucrătoare, până la 38% în comerţ cu amănuntul.

În afară de creşterea preţurilor produselor industriale cu 16%, managerii din domeniu prognozează o creştere cu 15% a volumului producţiei în perioada februarie – aprilie 2011, dar şi o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, precum şi o creştere a numărului acestora cu 3% la întreprinderile mari, care au 500 de salariaţi sau chiar mai mulţi.

În industria producătoare de autovehicule de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, precum şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, creşterea estimată este mai mare, ridicându-se la solduri conjuncturale 19% şi, respectiv, 8%.

În construcţii, activitatea va înregistra o creştere a volumului producţiei cu 6% (sold conjunctural) şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -1%), dar şi o creştere a preţurilor cu amănuntul de 38%.

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va creşte cu 4% (sold conjunctural), iar numărul de salariaţi în domeniul serviciilor va scădea cu 2%.

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere cu 11% (sold conjunctural).

Sursa: comunicat INS

What Next?

Related Articles