Corupția, o eternă ispită…

Oare de ce, pentru cei care ajung la putere, ispita corupţiei este atât de puternică? Şi nu mă refer în acest caz la spaţiul mioritic. Acum mă voi opri asupra unor scandaluri de corupţie, la vârf, într-o ţărişoară de dimensiunile unui judeţ din România. Mai exact, mă refer la Slovenia.
Astfel, premierul acestei ţări, Janez Jansa, este suspectat de fapte de corupţie. Potrivit unui raport al corpului de control anti-corupţie, premierul sloven trebuie să justifice neregulile sesizate de acest organism în cazul conturilor sale bancare.

Deoarece aceste nereguli au fost făcute publice, opinia publică a reacţionat. Mii de persoane au manifestat la Ljubljana, capitala Sloveniei, pentru a cere demisia primului-ministru susupectat că ar fi corupt.

Demonstraţia anti-guvernamentală- cea mai mare din Slovenia din ultimele luni – a avut loc fără confruntări violente cu forţele de poliţie.
În decembrie 2012,  primarul orașului Maribor și-a dat demisia după proteste similare. El fusese suspectat, asemeni premierului, de fapte de corupție și de abuz de putere.

Dacă de această dată, mitingul nu a fost urmat de violențe, în luna decembrie, 20 de persoane au fost arestate și au existat 9 răniți.Iar primarul Kangler Franc, a trebuit să demisioneze.

În noiembrie,2012, Comisia Națională pentru lupta împotriva corupției l-a acuzat pe Kangler Franc, primar in Maribor încă din 2006 de fapte de  corupție și de abuz de putere.

O primă concluzie ce se poate desprinde ar fi aceea că, oricât de mică ar fi o țară  – dacă se vrea a fi cu adevărat democratică – nu tolerează să fie guvernată de niște corupți, sau hoți, sau mincinoși.Marea masă în momentul în care i-a ales a crezut în ei, iar aceștia au dezamăgit-o. În orice caz, este de văzut dacă și premierul sloven își va prezenta demisia.

S.B.

What Next?

Related Articles