Coreea de Sud propune Pyongyangului noi discuţii cu privire la Kaesong

harta Kesong, North Korea. foto wikipedia

harta Kesong, North Korea. foto wikipedia

Coreea de Sud a lansat o propunere Pyongyangului pentru reluarea discuţiilor în vederearea deschiderii parcului industial comun, situat în localitatea Kaesong,Coreea de Nord,relatează AFP şi BBC.
Propunerea Seulului a fost făcută pe 4 iulie, la o zi după ce nord-coreenii,au declarat că vor permite accesul oamenilor de afaceri şi managerilor sud-coreeni,pentru inspectarea şi evaluarea echipamentelor de lucru.

Nord-coreeniiau luat această hotărâre, după ce oficialii din Sud au ameninţat că vor abandona complet parcul industrial şi vor muta liniile de producţie altundeva, conform BBC.

Dacă oficialii din Nord vor accepta această propunere, discuţiile vor avealoc sâmbătă,în Panmunjom, o localitate situată în zona demilitarizată dintre cele două state.

Parcul industrial de la Kaesong, un simbol rar al cooperării nord-sud, a fost închis în aprilie în contextul escaladării tensiunilor regionale. Pyongyangul a luat decizia radicală de a-i retrage pe cei 53.000 de muncitori nord-coreeni din complex, ca urmare a înăspririi sancţiunilor ONU, venite în urma unui nou test nuclear efectuat în februarie.

În luna iunie, cele două părţi au convenit să organizeze o întâlnire a nivel înalt, prima de acest gen din 2007 încoace, care să caute soluţii în vederea reluării activităţii la Kaesong.

Dacă iniţial, în luna iunie, planificarea întâlnirii a fost suspendată din cauza unor probleme de protocol – cele două părţi nereuşind să se pună de acord cu privire la componenţa delegaţiilor – pe 4 iulie, ora locală 19, nord-coreenii au dat un raspuns afirmativ propunerii lansate de Seul, potrivit AFP.

În aceste condiţii, oficialii sud-coreeni au declarat că discuțiile vor avea loc sâmbată, în localitatea Panmunjom, situată la frontiera dintre cele două state.

Surse: AFP, BBC

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles