Coreea de Sud critică revendicările Japoniei din Marea Japoniei

Coreea de Sud, Japonia si SUA. foto pesurseGuvernul sud-coreean l-a convocat în urmă cu o zi pe adjunctul misiunii japoneze din Seul, pentru a protesta împotriva raportului  japonez pe probleme de apărare. În raport  se afirmă că insulele Dokdo din Marea Japoniei – în prezent controlate de Coreea de Sud – ar face parte din teritoriul japonez, transmite Al Jazeera.

Conform Cartei Albe a Apărării adoptate de cabinetul de la Tokyo, cele trei insule situate în Marea Japoniei, cunoscute sub numele de Dokdo în Coreea de Sud şi Takeshim în Japonia, sunt teritorii istorice japoneze în conformitate cu dreptul internaţional.

Răspunsul din partea Coreei de Sud a venit imediat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării declarând că ”Dokdo fac parte în mod clar din teritoriul sud-coreean, istoric, geografic şi în temeiul dreptului internaţional, şi nu există nici o dispută privind suveranitatea lor”.

Acesta a mai adăugat faptul că “dacă cererea Japoniei nu va fi retrasă, cooperarea şi schimburile militare dintre cele două state vor avea de suferit”.

În plus, Ministerul de Externe sud-coreean l-a convocat pe adjunctul misiunii japoneze din Seul pentru a protesta împotriva revendicărilor Japoniei.

Grupul de insuliţe stâncoase situate în Marea Japoniei a reprezentat o sursă de tensiuni între Japonia şi Coreea de Sud timp de mai mulţi ani, ele fiind privite de sud-coreeni ca un simbol al ieşirii de sub dominaţia colonialismului japonez.

Seulul afirmă că insulele au fost anexate de Japonia în 1905, ca urmare a extinderii influenţei în regiune, însă ele au fost înapoiate după cel de-al Doilea Război Mondial, iar din 1954 au amplasat acolo un detaşament de pază de coastă.

De partea cealaltă, japonezii afirmă că şi-au stabilit suveranitatea asupra insulelor încă de la mijlocului secolului al XVII-lea, când marinarii japonezi le foloseau ca punct de acostare.

Aceste tensiuni au creat o stare de nemulţumire în rândul oficialilor Statelor Unite ale Americii, care doresc crearea unui parteneriat militar între cele trei state.

Surse: Aljazeera

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

What Next?

Related Articles