Coreea de Nord şi programul său nuclear

Racheta nucleara nord-coreeana. foto MEDIAFAX

În ciuda sancţiunilor impuse de-a lungul timpului, atât de Consiliul de Securitate al ONU, cât şi de Adunarea generală a aceluiaşi for, Coreea de Nord se dovedeşte a fi neabătută în ceea ce priveşte dezvoltarea programului său nuclear şi în ceea ce priveşte efectuarea de teste cu rachete balistice.
În acest sens, Coreea de Nord a confirmat că a efectuat “cu succes”, pe 12 februarie 2013, al treilea test nuclear, în subteran.

Operaţiunea a fost confirmată şi de către Ministerul Apărării al statului vecin, Coreea de Sud.

“Al treilea test nuclear a fost efectuat cu succes”, a anunţat agenţia oficială KCNA, precizând că această operaţiune are ca scop să “apere securitatea naţională şi suveranitatea ţării împotriva ostilităţii continue a Statelor Unite”.

Bomba utilizată pentru efectuarea testului subteran în Coreea de Nord “este un dispozitiv miniaturizat”, a anunţat agenţia oficială KCNA, citată de MEDIAFAX.

“Acest test nuclear de nivel înalt a avut, spre deosebire de cele din trecut, o putere explozivă mai mare şi a utilizat un dispozitiv miniaturizat şi mai uşor”, potrivit aceleaşi agenţii.

Pentru edificare, propunem o scurtă cronologie a etapelor parcurse de Coreea de Nord în ceea ce priveşte programul său nuclear.

2002
– ianuarie: preşedintele american de atunci, George W. Bush, poziţionează Coreea de Nord, alături de Irak şi Iran, pe “axa răului”, a terorismului internaţional.

– octombrie: Washingtonul afirmă că Phenianul a demarat un program secret de îmbogăţire a uraniului, încălcând acordul de dezarmare nucleară din 1994. Coreea de Nord dezminte, dar livrările sale de petrol sunt suspendate.

– decembrie: nord-coreenii recunosc existenţa reactorului de la Yongbyon, care produce plutoniu, şi îi expulzează pe inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

2003
– ianuarie: Phenianul se retrage din Tratatul pentru Neproliferare Nucleară (TNP).
– 27-29 august: prima rundă de negocieri între Cei Şase, la Beijing (Coreea de Nord şi Coreea de Sud, China, Statele Unite, Japonia şi Rusia).

– 14 octombrie: ONU adoptă sancţiuni economice şi comerciale.

2005
– 10 februarie: Phenianul anunţă că a fabricat arme nucleare în scop “de autoapărare”.
– 19 septembrie: în cursul negocierilor între Cei Şase, Phenianul acceptă să înceteze programul nuclear şi să revină în cadrul TNP, în schimbul unor garanţii diplomatice asupra securităţii sale şi unui ajutor energetic.

– 9-11 noiembrie: eşec al unei noi runde de negocieri, nord-coreenii insistând asupra anulării deciziei SUA de blocare a unor conturi din Macao.

2006
– 5 iulie: test de lansare a şapte rachete, inclusiv o rachetă de tip Taepodong-2, cu rază lungă de acţiune, care explodează în zbor, după 40 de secunde de la lansare.
– 9 octombrie: Coreea de Nord efectuează primul test nuclear.

2007
– 13 februarie: Phenianul acceptă să înceapă desfiinţarea programului nuclear şi să primească inspectori AIEA, în schimbul unui milion de tone de carburant şi retragerii sale de pe lista statelor catalogate ca teroriste de către Washington.

– iunie şi iulie: se reiau livrările de carburant, iar inspectorii revin la Phenian. AIEA anunţă că acest complex nuclear de la Yongbyon a fost închis.
– octombrie: are loc al doilea summit între cele două Corei, după cel din 2000.

Phenianul acceptă să recunoască că a dezvoltat şi dezvoltă programe nucleare şi să le sisteze până la sfârşitul lui 2007. Negociatorul american anunţă că Cei Şase au ajuns la un acord “complet”. Dezasamblarea demarează în luna noiembrie.

2008
– 12 iulie: Coreea de Nord acceptă verificarea de către inspectori străini a desfiinţării instalaţiilor.
– 8-11 decembrie: impas în negocierile Celor Şase, părţile eşuând să se pună de acord asupra modalităţilor de inspectare a instalaţiilor nord-coreene.

2009

– 5 aprilie: nord-coreenii lansează o rachetă cu rază lungă de acţiune care se prăbuşeşte în Pacific. În opinia Washingtonului, Tokyo şi Seulului este vorba despre un test mascat cu rachetă de tip Taepodong-2.

– 13 aprilie: Consiliul de Securitate al ONU condamnă în unanimitate această operaţiune şi decide să extindă sanţiunile impuse. Coreea de Nord părăseşte, în mod oficial, negocierile Celor Şase state privind dezarmarea sa nucleară, anunţă reactivarea programului nuclear şi încetarea cooperării cu AIEA.

– 25 mai: Phenianul anunţă că a efectuat “cu succes” al doilea test nuclear subteran.

– 12 iunie: ONU înăspreşte sancţiunile.

2010

– 12 noiembrie: Coreea de Nord permite unui cercetător american să viziteze o nouă instalaţie de îmbogăţire a uraniului, care dispune de peste 1.000 de centrifuge.

2011

– 17 decembrie: liderul Kim Jong-il moare; conducerea statului este preluată de fiul său, Kim Jong-un.

2012

– 13 aprilie: Coreea de Nord încearcă să lanseze o rachetă cu rază lungă de tip Unha-3, în prezenţa presei internaţionale, pe care o invită la eveniment. Lansarea eşuează.

-12 decembrie: are loc o lansare reuşită a unei rachete cu rază lungă de tip Unha-3, considerat de către Statele Unite ca fiind un test cu rachetă balistică.

2013

– 22 ianuarie: sunt extinse sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

– 24 ianuarie: Comisia nord-coreeană pentru Apărare Naţională anunţă că va efectua al treilea test nuclear.

– 12 februarie: Phenianul a efectuat probabil un test nuclear, potrivit agenţiilor sud-coreene de monitorizare seismică a regiunii, care estimează magnitudinea “seismului artificial” între 4,9 şi 5,1. Seulul evaluează puterea exploziei la şase-şapte kilotone.

 

Sursa: MEDIAFAX

 

What Next?

Related Articles