Coreea de Nord ameninţă SUA

Coreea de Nord - in mars cu burta goala. foto antena3

Ca răspuns la sancţiunile ONU generate de lansarea unui satelit nord-coreean al cărui propulsor a fost considerat de Washington ca fiind o rachetă balistică, Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a efectua un nou test nuclear. Nu a fost însă anunţată data.

Coreea de Nord ameninţă direct SUA

Comisia de apărare naţională nord-coreeană a anunţat într-un mesaj difuzat de agenţia oficială KCNA că “Sateliţii şi propulsoarele cu rază lungă de acţiune pe care vom continua să îi lansăm şi testul nuclear de înalt nivel pe care îl vom efectua vizează inamicul nostru declarat, Statele Unite. Diferendele cu Statele Unite se rezolvă prin forţă, nu prin cuvinte”.

Mai mult, mesajul a fost intitulat “Declanşarea unei confruntări totale pentru a salva suveranitatea naţiunii şi poporului”.

Documentul nu explică nici semnificaţia expresiei “nivel înalt”, dar aceasta ar putea semnala că Phenianul intenţionează să detoneze o bombă cu uraniu în timp ce precedentele erau cu plutoniu.
“Este foarte posibil să folosească uraniu puternic îmbogăţit (UHE) pentru test”, a apreciat Kim Yong-Hyun, specialist în studii nord-coreene de la universitatea din Dongguk.

Aflat în vizită la Seul, trimisul special american pentru Coreea de Nord, Glyn Davies, a cerut Phenianului să nu îşi pună în aplicare ameninţările. “Ar fi o eroare şi o oportunitate ratată”, a declarat el.

SUA pot fi lovite de rachetele nord-coreene

Într-un raport al Ministerului japonez al Apărării, se arată că rachetele purtătoare nord-coreene sunt capabile de a fi lansate la o distanţă de 10.000 de km, ceea ce le permite să atingă coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

Potrivit documentului, programul nord-coreean de rachete a avansat la un “nivel superior” şi constituie “un motiv serios de îngrijorare pentru comunitatea internaţională”. Se subliniază de asemenea că, pentru Japonia, Coreea de Nord este o “ameninţare majoră”.

Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv China, a votat pe 22 ianuarie o rezoluţie ce impune sancţiuni extinse împotriva Phenianului ca urmare a unui tir de rachetă la 12 decembrie, o încălcare a precedentelor rezoluţii.

Regimul comunist şi-a reafirmat câteva ore mai târziu ambiţiile nucleare şi intenţia de a continua testele nucleare. “Vom lua măsuri concrete pentru creşterea şi întărirea forţelor noastre militare de autoapărare, inclusiv disuasiunea nucleară”, a reacţionat Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe.

Un nou test nuclear ar fi al treilea după cele din 2006 şi 2009, care i-au adus deja Coreei de Nord o serie de sancţiuni.

“Respingem categoric orice rezoluţii ilegale şi perfide adoptate de Consiliul de Securitate”, a reiterat joi Comisia de Apărare Naţională.

Rezoluţia 2.087, adoptată în unanimitate “condamnă tirul” din 12 decembrie efectuat de Phenian “folosind tehnologia rachetelor balistice”, apreciind că acesta contravine rezoluţiilor din 2006 şi 2009.

Consiliul “cere” Phenianului să “nu recurgă la niciun nou tir nuclear sau tir care foloseşte tehnologia rachetelor balistice”. Acesta “s-a declarat hotărât să ia măsuri decisive” în caz de încălcare.

La încheierea votului, ambasadoarea americană Susan Rice a afirmat că Phenianul “va plăti un preţ din ce în ce mai ridicat” dacă va alege confruntarea cu comunitatea internaţională.

Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, care citează serviciile de informaţii sud-coreene, Phenianul şi-a încheiat pregătirile tehnice în vederea testului care ar putea avea loc în zilele următoare.

La sfârşitul lui decembrie, institutul americano-coreean de la Johns Hopkins University afirma, de asemenea, bazându-se pe imagini din satelit că Phenianul este aproape gata să efectueze un al treilea test nuclear.

China, principalul său aliat, a făcut apel la rezervă, miercuri, din partea tuturor părţilor.

sursa: AGERPRES, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles