Convorbire telefonică Obama – Putin, în legătură cu intervenţia militară rusă în Crimeea

Convorbire telefonica Obama - Putin. foto antena3Preşedintele SUA, Barack Obama a avut o convorbire telefonică de 90 minute cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la situaţia nou-creată Ucraina, în urma deciziei Parlamentului rus de a interveni militar în Crimeea. Preşedintele Obama şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de încălcarea clară, de către Rusia, a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a acestui stat”. Aceasta reprezintă o încălcare a dreptului internaţional, inclusiv a obligaţiilor Rusiei prevăzute în Carta ONU , precum şi a acordului militar din 1997 cu Ucraina, a Acordului din 1994 de la Budapesta şi a Actului Final de la Helsinki”. Statele Unite condamnă intervenţia militară a Rusiei pe teritoriul ucrainean .

Statele Unite solicită Rusiei să evite escaladarea tensiunilor din Crimeea şi retragerea forţelor sale militare înapoi în bazele din Crimeea şi abţinerea de la orice ingerinţă în oricare altă parte din Ucraina”.

“Am afirmat constant că noi recunoaştem legăturile istorice şi culturale profunde ale Rusiei cu Ucraina, precum şi nevoia de a proteja drepturile etnicilor ruşi şi a populaţiilor minoritare din Ucraina”. Guvernul interimar ucrainean şi-a luat angajamentul clar de a proteja drepturile tuturor ucraineni şi de a respecta angajamentele internaţionale ale Ucrainei, iar noi vom continua să-i îndemnăm şi să-i sprijinim să facă acest lucru”.

Preşedintele Obama i-a mai spus preşedintelui Putin că, “în cazul în care Rusia este preocupată de tratamentul aplicat etinicilor ruşi şi populaţiilor minoritare din Ucraina, de către noua guvernare, modul cel mai adecvat de ilustrarea a acestui fapt este implicarea paşnică şi colaborarea diplomatică cu guvernul Ucrainei, şi trimiterea de observatori internaţionali sub egida Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Ca membru al ambelor organizaţii, Rusia ar putea participa cu propriii observatori.

Tototdată, Obama a cerut Rusiei să iniţieze de urgenţă un dialog cu guvernul ucrainean, sub patronaj internaţional, SUA fiind pregătite să participe la un astfel de dialog”.

Sursa: comunicat de presă al Casei Albe

What Next?

Related Articles