Consiliul ONU de securitate – măsuri de stabilizare a situaţiei în Sudanul de Sud

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de securitate ONU ar trebui să întreprindă acţiuni concrete pentru stabilizarea situaţiei din Sudanul de Sud, unde au avut loc confruntări între susţinători ai preşedintelui Salva Kiir şi forţele loiale lui Riek Machar.

Anunţul a fost făcut de deputatul rus, reprezantant permanent al ONU, Vladimir Safronkov.

După întâlnirea de urgenţă a Consiliului de securitate ONU, care a durat peste 3 ore, Safronkov a spus că “problema trebuie tratată cu maximă seriozitate pentru stabilizarea situaţiei în Sudanul de Sud. El a adăugat că trimiterea de trupe ONU în regiune nu s-a discutat la această întâlnire.

Conflictul din Sudanul de Sud a izbucnit in mijlocul lui decembrie 2013 intre majoritatea unui grup etnic, Dinka – preşedintele Salva Kiir aparţinând grupului respectiv, şi alt grup etnic, Nuer, din care face parte vice-preşedintele Riek Machar.

În august 2015 Kiir si Machar au semnat un acord de încetare a focului.

În ianuarie 2016 s-au înţeles  să înfiinţeze un guvern de tranziţie pentru interesul naţional.

Ciocniri violente au avut loc în Juba în data de 7 iulie – cu doua zile inaintea celei de-a cincea aniversari  a independenţei ţării. Dupa o reuniune cu uşile închise, Consiliul de securitate ONU a cerut încetarea confruntărilor militare şi a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe de menţinere a păcii în regiune. Potrivit ultimelor rapoarte, doi observatori pentru menţinerea păcii de naţionalitate chineză au fost ucişi.

Sursa articol: www.tass.ru

 

Pozsonyi Alexandru-Adrian

What Next?

Related Articles