Consiliul Naţional pentru Competitivitate – încă o structură în cadrul aparatului central de stat

Andrea Paul Vass- a primit sefia Consiliului Naţional pentru Competitivitate. foto monitoruldecluj

Ca şi cum nu ar fi suficiente structuri în cadrul aparatului central de stat, Guvernul a aprobat, prin Memorandum, înfiinţarea Consiliului Naţional pentru Competitivitate. De parcă, noi nu suntem competitivi fiindcă nu avem o astfel de structură…

Acest Consiliu se vrea a fi, potrivit consilierului de stat pe probleme economice al primului-ministru, Andreea Paul Vass, “o platformă guvernamentală care să asigure un dialog autentic între Executiv, mediul de afaceri şi mediul universitar”.

Obiectivul major al acestui Consiliu este elaborarea “Strategiei Naţionale pentru Competitivitate România 2020″, care va oferi o viziune integrată asupra acestui domeniu şi va fundamenta politicile publice.

Semestrial, Consiliul Naţional pentru Competitivitate va prezenta rapoarte publice cu privire la dinamica competitivităţii economice.

“Competitivitatea este un domeniu la care România are foarte mult de recuperat. Într-un raport global al competitivităţii ne poziţionăm pe locul 77 din 142 de ţări analizate. La nivel european, productivitatea medie economică ne poziţionează sub jumătatea mediei europene”, a declarat Andreea Paul Vass.

Vass a argumentat că “este nevoie de un asemenea consiliu întrucât România nu dispunea de un organism public specializat în problemele competitivităţii, iar planurile şi strategiile naţionale solicitate de Uniunea Europeană nu pot înlocui o strategie naţională a competitivităţii pe termen lung”.

Din structura Consiliului Naţional pentru Competitivitate vor face parte, în proporţii egale, câte 20 de reprezentanţi, decidenţi din instituţiile centrale, experţi din mediul academic şi universitar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de afaceri.

“Mă refer, în special, la primele 12 universităţi aflate în topul celor mai competitive, la care se adaugă cele 3 academii de ştiinţe din România, şi reprezentanţi ai asociaţiilor de afaceri, respectiv ai companiilor cele mai mari angajatoare şi cele mai mari contributoare la bugetul de stat”, a declarat Vass.
Vineri, 7 octombrie, va avea loc prima întâlnire a Consiliului Naţional pentru Competitivitate.
Această structură va fi coordonată de consilierul de stat pe probleme economice al primului-ministru, iar pentru funcţionarea sa nu va fi alocat un buget.

 

Sursa: comunicat de presă al Guvernului României

What Next?

Related Articles