Consiliul European de Vara

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, pe 18 iunie, la Bruxelles, pentru Consiliul European de vară. La reuniune participă şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.


Preşedintele a precizat că principalele subiecte pe agenda Consiliului care se desfăşoară timp de două zile sunt situaţia economică şi socială la nivelul Uniunii Europene, schimbările climatice şi dezvoltarea durabilă, problematică instituţională, probleme legate de imigraţia ilegală şi relaţiile externe – în mod deosebit Afganistan, Pakistan, dar şi Orientul Mijlociu.

În ceea ce priveşte principalul subiect care va fi discutat în cadrul reuniunii – situaţia economică şi financiară şi situaţia socială – se va face la nivelul Consiliului o analiză a eficienţei măsurilor adoptate pentru stimularea redresării economice, dar şi o analiză a cooperării globale pe linia reformei sistemului financiar.

“România va avea o poziţie foarte fermă în susţinerea necesităţii unui regim întărit de reglementare şi supraveghere a sistemului bancar”, a precizat şeful statului.

La Consiliu vor fi discutate şi aspecte instituţionale, subiectul principal fiind legat de tratatul de la Lisabona, situaţia Irlandei şi soluţiile pentru ca tratatul să fie aprobat prin referendum şi în acest stat.

“De asemenea, se va face practic prima discuţie oficială cu privire la constituirea viitoarelor Comisii”, a precizat Băsescu.

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles