Consiliul de Securitate al ONU – reuniune de urgenţă pe tema Siriei

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a reunit de urgenţă în seara zilei de 17 septembrie, timp de o oră, pentru a discuta despre atacurile aeriene executate de coaliţia internaţională condusă de SUA în Siria.

Urmare a acestor lovituri aeriene au fost ucişi zeci de militari sirieni, potrivit Reuters, citată de AGERPRES. Incidentul ar putea periclita armistiţiul declarat luni, în urma unui acord între Moscova şi Washington, pentru a permite ONU să trimită ajutoare umanitare în zonele greu accesibile din Siria.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului şi Rusia au declarat, pe 18 septembrie, că “bombardamentele de aviaţie ale coaliţiei internaţionale au lovit sâmbătă poziţii ale armatei siriene lângă aeroportul Deir al-Zor”.

În Consiliul de Securitate, ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, a afirmat că SUA analizează atacurile aeriene, iar dacă vor ajunge la concluzia că într-adevăr au fost loviţi militari ai Siriei, “nu aceasta a fost intenţia noastră şi desigur că regretăm pierderea de vieţi”.

Power a adăugat că “decizia Rusiei de a convoca de urgenţă consiliul a fost cinică şi ipocrită”, deoarece Moscova nu şi-a manifestat în mod similar indignarea când forţele guvernamentale siriene au ucis civili pe parcursul celor peste cinci ani de conflict.

“Rusia trebuie să înceteze marcarea ieftină de puncte şi demagogia şi manevrele şi să se concentreze pe ceea ce contează, adică implementarea a ceea ce am negociat cu bună credinţă”, a declarat presei ambasadoarea SUA.
La rândul său, întrebat de ziarişti dacă loviturile aeriene efectuate înseamnă sfârşitul acordului privind armistiţiul în Siria, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a răspuns:

“Este un mare semn de întrebare. Aş fi foarte interesat să văd cum reacţionează Washingtonul. Dacă acţiunile de azi ale ambasadoarei Power sunt un indiciu al acestei posibile reacţii, atunci avem probleme mari”.
Potrivit lui Ciurkin, este un moment crucial în eforturile de pacificare a Siriei şi în lupta împotriva terorismului, iar SUA ar fi trebuit să mai aştepte două zile începerea cooperării militare cu Rusia, în loc să desfăşoare o operaţiune “necugetată”.

“Cine conduce la Washington? Casa Albă sau Pentagonul? Deoarece am auzit declaraţii de la Pentagon care contrazic pur şi simplu ceea ce am auzit de la preşedintele Obama şi de la Secretarul american de stat, Kerry”.

Sursa: Reuters, AGERPRES

What Next?

Related Articles