Consiliul de securitate al ONU – noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord dacă va efectua nou test nuclear

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al ONU va lua măsuri “foarte energice” ca reacţie la un eventual test nuclear nord-coreean, afirmă Kim Sook, ambasadorul sud-coreean la ONU.

Acesta a declarat că un nou testul nuclear pregătit de Phenian pare “iminent”, citează MEDIAFAX.

“Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au acelaşi răspuns pe care îl vor da în cazul în care se va efectua acest test”, a subliniat oficialul citat.

La sfârşitul lunii ianuarie, regimul de la Phenian a avertizat că va efectua un nou test nuclear şi va lansa rachete, ameninţând direct Statele Unite, după o nouă serie de sancţiuni internaţionale.

China, principalul susţinător al Coreei de Nord, a avertizat Phenianul să îşi tempereze tonul, sugerând o eventuală reducere a ajutorului alimentar şi energetic dacă va fi efectuat un nou test nuclear.

La rândul său, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a condamnat testul cu rachetă efectuat în decembrie de Coreea de Nord, extinzând sancţiunile împotriva acestei ţări.

În plus, Statele Unite au introdus pe lista de sancţiuni doi oficiali nord-coreeni şi o companie din Hong Kong suspectată de colaborare cu Phenianul pentru proliferarea armelor de distrugere în masă.

Phenianul a ameninţat Coreea de Sud cu acţiuni militare dacă va susţine noua serie de sancţiuni internaţionale.

Sursa: www. un.org

What Next?

Related Articles