Consiliul de Securitate al ONU condamnă manifestările violente din lumea musulmană

Ban Ki-Moon. foto wikipedia

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat “în termenii cei mai fermi” atacul împotriva consulatului american din oraşul libian Benghazi şi pătrunderea manifestanţilor în incinta ambasadei americane din Cairo.

Într-o declaraţie comună, cele 15 ţări membre ale Consiliului au apreciat că aceste acte sunt “nejustificabile, indiferent care ar fi motivele lor, autorii lor şi circumstanţele”.

Membrii Consiliului au reafirmat “principiul fundamental de inviolabilitate a sediilor diplomatice şi consulare, precum şi obligaţia pentru guvernele-gazdă de a proteja sediile şi agenţii diplomatici şi consulari, în termenii convenţiei de la Viena”.

Într-o altă declaraţie, Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a condamnat atacul de la Benghazi în termenii cei mai fermi, declarându-se profund întristat de moartea a patru diplomaţi americani şi a unor “angajaţi libieni ai consulatului”.

“Naţiunile Unite se opun oricărei forme de calomnie împotriva unei religii, dar nimic nu justifică actele de violenţe care au avut loc la Benghazi”, se arată în comunicatul lui Ban.
Secretarul general “le-a amintit autorităţilor libiene obligaţiile lor de a proteja sediile şi personalul diplomatic”. Ban “întâmpină cu satisfacţie declaraţiile autorităţilor libiene, care au afirmat că vor urmări în justiţie responsabilii” atacului.

Ambasadorul american în Libia, Christopher Stevens, şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seara în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, de către bărbaţi înarmaţi care protestau faţă de un film considerat insultător pentru Islam.

 

Sursa:UN.org

What Next?

Related Articles