Consiliul de Securitate al ONU a prelungit misiunea de menţinere a păcii din Sudanul de Sud pentru încă un an

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

Consiliul de Securitate al ONU a prelungit misiunea de menţinere a păcii din Sudanul de Sud pentru încă un an, motivând că instabilitatea care încă persistă în ţară, ar putea ameninţa pacea şi securitatea în regiune. Aceasta, potrivit unui comunicat al ONU.

La data de 9 iulie 2011, în urma unui referendum local, Sudanul de Sud şi-a proclamat independenţa, devenind cel mai nou stat pe harta mondială. Naşterea Republicii Sudanului de Sud a reprezentat punctul culminant al unui proces de pace care a început în 2005 şi care a pus capăt unui război civil ce dăinuia de decenii.

Totuşi, după proclamarea independenţei, datorită problemelor securitare cu care se confrunta noul stat şi care ameninţau întreaga regiune, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o Rezoluţie privind lansarea unei misiuni pentru menţinerea păcii (UNMISS).

Miercuri, 11 iulie, misiunea a fost prelungită pentru încă un an, cu scopul de a ajuta ţară să navigheze pe dificilul drum de la conflict la pace.

Într-o declaraţie privind Sudanul de Sud, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că „în timp ce misiunea ONU se concentrează pe protejarea civililor, sarcina principală a guvernului trebuie să fie asigurarea unui climat de securitate în ţară”.

”O misiune de menţinere a păcii, oricum ar fi ea configurată, nu poate înlocui guvernul statului gazdă, care este, de asemenea, responsabil pentru asigurarea securităţii şi siguranţei statului, a libertăţii de mişcare a personalului ONU, precum şi asistarea acestuia în acţiunile pe care le întreprinde”, a declarat Ban Ki-moon.

În prezent, ONU desfăşoară 15 misiuni de menţinere a păcii, în care sunt implicate 109.000 de persoane doar pentru munca de teren, din care, 6.780 în Sudanul de Sud.

Surse: www.un.org

 

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles

One Response to "Consiliul de Securitate al ONU a prelungit misiunea de menţinere a păcii din Sudanul de Sud pentru încă un an"

  1. Andrei says:

    A fost o idee foarte buna. Orice idee care conduce la pace este excelenta. La mai multe astfel de evenimente.