Conferinţă privind evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord susţinută de ambasadorul Turciei în România la UBB

Aspecte de Conferinta sustinuta de dl Ambasador Omur Şolendil, la UBB, 20 oct 2011 foto Dăniana Sabou, Infomondo

Prezent la Cluj-Napoca la Universitatea Babeş-Bolyai, la invitaţia Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice, Excelenţa sa Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, dl. Omur Şolendil, a susţinut o conferinţă cu tema “Turkey and the New Evolution in the Middle East and Northern Africa” (Turcia şi noua evoluţie a evenimentelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord).

Prezenţa Execlenţei sale în mijlocul mediului universitar clujean, a favorizat o amplă dezbatere pe tema propusă, aceasta fiind pigmentată cu numeroase întrebări.

Referindu-se la “primăvara arabă” dl Omur Şolendil, fost ambasador în Libia şi director pentru Africa de Nord în cadrul MAE turc, a ţinut să precizeze că “din punctul său de vedere transformările din zona Africii de Nord sunt ireversibile”. Faptul că mişcările pentru obţinerea unor drepturi fundamentale şi libertăţi democratice nu au avut un lider sau o ideologie subliniază şi mai mult caracterul popular al mişcării”. Excelenţa sa a opinat că accesul la informaţie facil şi neîngrădit a favorizat extinderea mişcărilor populare.

Dl. ambasador a afirmat că, deşi în practica curentă, pentru zona Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, s-a considerat că libertăţile cetăţeneşti şi securitatea nu pot coabita decât în condiţiile sacrificării uneia dintre ele, el consideră că acestea pot fi asigurate în egală măsură de statele din regiune folosindu-se norme democratice de funcţionare a statului.

Referindu-se la rolul Turciei în regiune, Excelenţa sa a ţinut să precizeze că ţara sa aşteaptă ca experienţa turcă în ceea ce priveşte tranziţia la democraţie şi dezvoltare economică să fie un model pentru noile regimuri din Africa de Nord. În acest sens, ţara sa şi-a arătat disponibilitatea de a oferi expertiza necesară dacă va fi solicitată.

Totodată, în ceea ce priveşte abordarea Turciei privind viitorul regiunii, dl Şolendil a precizat că ţara sa doreşte crearea în regiune a unei zone de cooperare economică, culturală şi socială care să favorizeze dezvoltarea având ca model Uniunea Europeană. În acest sens faptul că Turcia are a şasea economie din Europa şi a şaisprezecea din lume, fiind şi membră a G20, poate constitui o oportunitate pentru cooperarea cu celelelalte ţări.

Referindu-se la problema kurdă, ambasadorul a ţinut să sublinieze că aceasta nu este o problemă de integrare în UE, ci una teroristă, Turcia considerând acţinile grupărilor kurde din Turcia ca fiind de natură teroristă.

Dat fiind timpul scurt avut la dispoziţie precum şi dorinţa de dezbatere a auditoriului, Excelenţa sa a promis că va reveni la Cluj-Napoca cu noi teme de dezbateri.

Infomondo

What Next?

Related Articles