Conferinţa Internaţională privind Securitatea Nucleară – Angajamente şi Acţiuni

Sigla AIEA. foto rfi.

Sigla AIEA. foto rfi.

În perioada 5-6 decembrie 2016, Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a participat la Viena la Conferinţei Internaţionale privind Securitatea Nucleară – Angajamente şi Acţiuni (Commitments and Actions), organizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). În intervenţia sa, secretarul de stat pentru afaceri strategice a subliniat importanţa organizării periodice a acestei Conferinţe la nivel înalt şi a evidenţiat rolul acesteia de a menţine problematica securităţii nucleare pe agenda decidenţilor din statele membre AIEA.


De asemenea, a exprimat susţinerea din partea României pentru rolul Agenţiei de la Viena în consolidarea cadrului global în domeniul securităţii nucleare şi în coordonarea activităţilor în domeniu.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a amintit riscurile asociate cu terorismul nuclear, traficul ilicit de materiale radioactive şi atacurile cibernetice, care reclamă sporirea vigilenţei statelor, precum şi a gradului de cooperare între membrii AIEA.
În plus, a reconfirmat importanţa pe care România o acordă implementării angajamentelor asumate în procesul Summit-urilor privind Securitatea Nucleară (NSS) şi a evidenţiat statutul de donator al ţării noastre la Fondul AIEA pentru Securitate Nucleară.

De asemenea, oficialul român a subliniat rolul activ în plan regional pe care România îl deţine în domeniul securităţii nucleare şi a prezentat în acest sens cele mai recente activităţi organizate de ţara noastră: Exerciţiul regional Olympus (Bucureşti, 19-21 octombrie 2016) şi seminarul regional sub auspiciile Iniţiativei de Securitate în domeniul Proliferării (Bucureşti, 16-18 noiembrie 2016).

Sursa: comunicat MAE

What Next?

Related Articles