Conferinţa de Securitate de la Munchen: securitatea şi stabilitatea Europei de Sud-Est şi a Caucazului de Sud

conferinta de securitate de la Munchen. foto rfi

Recent, mai exact pe 3 februarie, la München s-a desfăşurat Conferinţa de Securitate. În cadrul conferinţei dezbaterile s-au axat pe probleme vizând securitatea şi stabilitatea Europei de Sud-Est şi a Caucazului de Sud.
Sesiunea a fost moderată de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari.

La dezbateri au participat, printre alţii, Ivo Josipović, preşedintele Republicii Croaţia, Gjorge Ivanov, preşedintele Republicii Macedonia, precum şi miniştrii de Externe din Azerbaidjan, Elmar Maharram oğlu Mammadyarov, Georgia, Maia Panjikidze, Kazakhstan, Erlan A. Idrissov şi Italia, Giulio Terzi di Sant´Agata.

Ministrul romând de Externe, Titus Corlăţean,a avut o intervenţie în cadrul căreia a subliniat importanţa strategică a regiunii Europei de Sud-Est şi a Caucazului, pentru ansamblul politicii de securitate euro-atlantice.

El a menţionat “susţinerea pe care România o acordă statelor din Balcanii de Vest şi Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, precum şi implicarea şi eforturile României în asigurarea stabilităţii şi securităţii în regiunea Europei de Sud-Est şi a Caucazului” se arată într-un comunicat al MAE.

Totodată, ministrul Corlăţean a evidenţiat progresele realizate de statele din Europa de Sud-Est în procesul de stabilizare şi de consolidare a relaţiei cu UE, accentuând atât efortul statelor din regiune, cât şi sprijinul ferm al unor state precum România.

Ministrul român s-a pronunţat în favoarea continuării efortului UE în vecinătatea sa estică, summit-ul Parteneriatului Estic prevăzut a se desfăşura la finalul acestui an fiind o oportunitate concretă de a oferi statelor regiunii un mai mare grad de predictibilitate în relaţiile cu UE.

Sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles