Conferinţa “Caracteristicile actuale ale sistemului internaţional de securitate” în deschiderea anului universitar la studiile de securitate de la Cluj

Rectorul UNAp, gl lt Teodor Frunzeti, alaturi de profesorii universitari Adrian Ivan si Corneliu Nicolescu la deschiderea anului universitar la studii de securitate UBB/Cluj - 7 oct 2011 - foto Tania Duna

După cum ne-a obişnuit, secţia de Studii de Securitate, din cadrul Facutăţii de Filozofie şi Istorie, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, a avut şi în această toamnă, o deschidere a anului universitar pe cele trei niveluri de studii: licenţă, master şi doctorat,toate în condiţii de excepţie.

Invitatul de onoare a fost domnul general locotenent Teodor Frunzeti, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, iar de anul acesta, şi profesor asociat al prestigioasei universităţi clujene.

Conferinţa susţinută de dl. Frunzeti, “Caracteristicile actuale ale sistemului internaţional de securitate” a fost centrată pe prezentarea laborioasă şi profesionistă a principalelor evoluţii ale mediului de securitate

Afisul Conferintei de deschidere al anului universitar la studii de securitate UBB/Cluj 7 oct 2011

internaţională; teme ca multipolaritatea, globalizarea, terorismul sau criza internaţională constituie repere abordate pe timpul conferinţei.

Gazda evnimentului, prof.univ.dr. Adrian Ivan, alături de prof.univ.dr. Corneliu Nicolescu, a prezentat evoluţiile programului de studii de securitate, subliniind importanţa cooptării în cadrul programului a unor specialişti din domeniul militar, al instituţiilor specializate  pe probleme de securitate, a serviciilor de informaţii, a specialiştilor în relaţii internaţionale sau chiar al asigurărilor. Astfel, în acest an vor susţine cursuri – alături de corpul didactic universitar, recunoscut  internaţional, al Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi dl. general de brigadă dr. Ioan Manci, locţiitor al comandantului Diviziei 4 Gemina din Cluj-Napoca, fostul subsecretar de stat în Ministerul de Interne, chestorul Toma Rus, directorul general adjunct al Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Adrian Cămărăşan, dna Aurelia Cristea, fost membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Studiile de securitate s-au dezvoltat în ultimii ani în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, permiţând afirmarea unei reale expertize în domeniu.

Au apărut noi direcţii de cercetare moderne, cum ar fi guvernanţa europeană, guvernanţa securităţii, factorii neconvenţionali de risc, politica de securitate a României, securitatea ecologică, economică, geopolitica şi geostrategia, securitate şi insecuritate în societăţile antice, medievale, moderne şi contemporane, managementul organizaţiilor internaţionale sau integrarea politică europeană.

Programul studii de securitate de la UBB, propune profesionalizarea studiilor de securitate, la nivelul comunităţii universitare clujene, cât şi constituirea unui model de succes pentru celelalte universităţi din ţară, interesate în promovarea şi profesionalizarea acestei specializări a ştiinţelor politice.

Absolvenţii specializării pot alege dintr-un spectru amplu de trasee profesionale: de la o carieră în educaţie şi cercetare, până la una de manager sau negociator de securitate în instituţiile publice sau firmele private sau o carieră în mass-media, diplomaţie şi organizaţiile internaţionale.

Infomondo

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Conferinţa “Caracteristicile actuale ale sistemului internaţional de securitate” în deschiderea anului universitar la studiile de securitate de la Cluj"

  1. Felicitari pentru articol! multumim mult pentru sfaturile atat de utile. Un blog excelent, foarte multe informatii utile , sigur o sa mai revim pe acest blog

  2. Vera says:

    Ce frumos ca tineti astfel de conferinte. Chiar imi pare rau ca nu am aplicat si eu la facultatea asta, acum e prea tarziu…