“Concurs” de redesenare a frontierelor în Orientul Mijlociu – Siria

harta Orientul Mijlociu. foto viziunigeopol

harta Orientul Mijlociu. foto viziunigeopol

În editorialul din numărul trecut analizam variante de noi frontiere în Orientul Mijlociu apărute în ultima perioadă în Turcia. Iată că trasarea unor noi frontiere în Orientul Mijlociu continuă să fie analizată – chiar public – în numeroase publicații sau instituții cunoscute pentru expertiza lor geopolitică. Din păcate, cele mai multe astfel de analize se circumscriu unor interese înguste sau de moment, fără a lua în calcul întregul complex de factori care îl implica o astfel de analiză și nici nu aprofundează suficient implicațiile, consecințele, unor eventuale modificări ale frontierelor actuale ale statelor din Orientul Mijlociu.

Din păcate experiența istorică arată că modificarea frontierelor are loc, în imensa majoritate a cazurilor, în urma unor războaie, care la final stabilesc noi raporturi de forțe, iar desenul frontierelor este influențat nu numai de situația locală sau regională, ci și de echilibre de putere și interese care exced situația de la fața locului.

În cazul Siriei, posibilitatea modificării frontierelor a început să fie luată în calcul încă înainte de  publicarea, în iunie 2006, a hărții Orientului Mijlociu, desenată de Ralph Peters, în Armed Forces Journal -SUA. De atunci au mai apărut numeroase alte variante, după părerea noastră fiecare dintre ele având mai multe puncte slabe.
continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles