Concluziile experţilor independenţi UE: România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen

Rapoartele experţilor independenţi prezentate vineri 14 ianuarie statelor membre ale Uniunii Europene au arătat că Bulgaria şi România nu sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen.

Concluziile arată că cele două ţări nu sunt încă pregătite să se racordeze la sistemul de informaţii Schengen (SIS) şi că Bulgaria are în continuare probleme în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierei sale cu Turcia.

Perspectiva de aderare a României şi Bulgariei la sfârşitul lui martie, aşa cum era prevăzut iniţial, dispare odată cu aceste rapoarte negative. În cazul supunerii la vot, ar fi necesară unanimitatea statelor, iar Franţa şi Germania consideră “prematură” o aderare a celor două ţări în martie.

Aproximativ 15 ţări care fac parte din spaţiul Schengen cer Bucureştiului şi Sofiei progrese tangibile în lupta împotriva corupţiei, criminalităţii organizate şi în privinţa controlului frontierelor.

Aderarea celor două ţări nu a fost înscrisă pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE, care se va desfăşura la 20 şi 21 ianuarie, la Budapesta, potrivit unor surse diplomatice.

sursa: AGERPRESMEDIAFAX

What Next?

Related Articles