Complexul industrial Kaesong: a eşuat şi a cincea rundă de negocieri între cele două Coreei

Complexul industrial Kaesong. foto bbc

Complexul industrial Kaesong. foto bbc

O nouă rundă de negocieri dintre Coreea de Nord si cea de Sud, privind redeschiderea complexului industrial de la Kaesong s-a consumat fără ajungerea la niciun acord.

Cele două delegaţii convenind să se întâlească din nou joi, potrivit Agerpres.

Parcul industrial de la Kaesong, un simbol rar al cooperării dintre Nord şi Sud, a fost închis în aprilie în contextul escaladării tensiunilor regionale. Phenianul a luat atunci decizia radicală de a-i retrage pe cei 53.000 de muncitori nord-coreeni şi de a închide complexul, ca urmare a înăspririi sancţiunilor ONU. Cauza noilor sancţiuni ONU a fost efectuarea unui nou test nuclear în februarie.

La începutul acestei luni, cele două state au hotărât să treacă peste atitudinea belicoasă din ultima jumătate de an şi să se aşeze la masa negocierilor, pentru că economiile lor au resimţit din plin suspendarea activităţii parcului industrial.

Până în prezent cele două tabere s-au întâlnit de cinci ori, nereuşind însă să se pună de acord asupra anumitor condiţii.

Seulul doreşte garanţii din partea Coreii de Nord că nu va mai închide complexul în mod unilateral, indiferent de evoluţiile politico-militare din regiune. Pentru a reduce acest risc, Coreea de Sud intenţionează cooptarea unor companii străine în complexul situat pe teritoriul nord-coreean, la 10 kilometri de graniţă.

Phenianul a respins deocamdată propunerea sud-coreenilor. În plus, au solicitat o creştere a salariilor lucrătorilor, care primesc în prezent aproximativ 130 de dolari pe lună.

Între timp, cele două state se pregătesc să marcheze, pe 27 iulie, împlinirea a 60 de ani de la încheierea Războiului din Coreea. Încetarea ostilităţilor a fost parafată printr-un armistiţiu, dar niciodată confirmată printr-un tratat de pace, astfe că, din punct de vedere tehnic, cele două state se află în continuare în stare de război.

Surse: AGERPRES

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles