Companiilor de stat le place sa faca afaceri in pierdere pe spatele statului

Conform unui studiu al Ziarului Financiar, cele mai mari 45 de companii controlate de stat, au 200.000 de angajaţi care câştigă dublu faţă de media pe economie, dar au avut în total pierderi de 70 mil. euro anul trecut.

Dacă firmele de stat ar fi fost administrate competent, ar fi adus la bugetul de stat venituri de 1 miliard de euro pe an, adică 0,8% din PIB. Guvernul a majorat TVA recent pentru că mai avea nevoie de venituri de un miliard de euro pentru 2010.

Ordonate în funcţie de pierderi, primele 10 companii cu capital de stat au adus un minus de circa 700 mil. euro, cap de listă fiind Compania Naţională a Huilei (CNH), cu peste 144 mil. euro pierderi.

Termoelectrica sau CFR Călători îngroaşă numărul companiilor care nu fac altceva decât ca an de an să-şi îngroape bugetele în minusuri greu de recuperat. Tarom şi operatorul feroviar CFR Marfă au trecut pe pierderi în 2008, când traficul aerian şi cel de mărfuri s-au diminuat.

Aceleaşi 10 companii care sunt cele mai mari găuri negre din portofoliul statului aveau la nivelul anului 2008 datorii totale de peste 16 miliarde de euro. Majoritatea acestor companii sunt în subordinea Ministerului Economiei şi a Ministerului Transporturilor.

Cauzele:
- lipsa unui management performant;
- companiile sunt conduse politic;
- foarte puţine companii de stat au în frunte oameni cu experienţă în domeniu;
- directorii din companiile de stat sunt numiţi acolo doar datorită coloraturii politice şi rezistă doar atât cât respectivul partid este la putere;
- companiile de stat au în continuare un număr foarte mare de personal;
- lipsa strategiilor naţionale de dezvoltare pe domeniile respective şi stabilitatea reglementărilor;

sursa: Ziarul Financiar

 

What Next?

Related Articles