Comitetul pentru Petitii din cadrul Parlamentului European se opune construirii gazoductului North Stream

Comitetul pentru Petitii din cadrul Parlamentului European (PETI) a ajuns la concluzia ca gazoductul North Stream, care ar urma sa lege Rusia de Germania, pe sub Marea Baltica, reprezinta un pericol la adresa mediului inconjurator si a recomandat construirea acesteia pe uscat.


PETI a analizat problema legată de Nord Stream după ce pe adresa sa a venit o petiţie semnată de circa 30.000 de cetăţeni ai UE, în principal din ţările baltice. Comitetul a aprobat petiţia şi a trimis-o Parlamentului European, care urmează să voteze în luna iulie o rezoluţie-recomandare referitoare la North Stream, partea rusă avertizând deja că acest document nu obligă în niciun fel Moscova.

Aproape toate ţările riverane Mării Baltice se opun construcţiei North Stream, apreciind că gazoductul ar trebui construit pe uscat.

In finalul rezolutiei se afirma: “PETI invita Consiliul şi Comisia (europene n.r.) să utilizeze toate instrumentele juridice pe care le au la dispoziţie, pentru a preveni construirea conductei de gaz nord-europene la scara propusă de investitor”.

Cu ajutorul North Stream, Rusia speră să vândă gaze Europei Occidentale, fără ţări-intermediare, iar primul tronson al conductei ar urma să fie dat în exploatare în 2010.

În aprilie, Gazprom a estimat costurile gazoductului, care se va întinde pe o distanţă de 1200 km, la 7,4 miliarde de euro (11,7 miliarde de dolari). Această nouă estimare ia în calcul, potrivit Interfax, cheltuieli suplimentare legate de securitatea tehnologică şi ecologică.

În afară de Gazprom, care va deţine 51% din participaţie, operatori ai proiectului sunt companiile germane Wintershall şi E.ON Ruhrgas (câte 20% fiecare), precum şi compania olandeză Gasunie (9%). Comitetul acţionarilor North Stream este condus de fostul cancelar Gerhard Schroeder.

sursa: France Press; Parlamentul European/PETI

What Next?

Related Articles