Comisia NATO-Rusia Global Zero cere eliminarea armelor nucleare tactice din Europa

arme nucleare NATO in Europa

În cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen ce s-a desfăşurat în perioada 3-5 februarie, Grupul intitulat Comisia NATO-Rusia Global Zero a recomandat SUA şi Rusiei să lanseze imediat discuţii pregătitoare privind eliminarea armelor nucleare tactice din bazele militare din Europa, ca un pas în direcţia unei dezarmări nucleare comprehensive.

Grupul este format din foşti responsabili occidentali şi ruşi în sfera securităţii. Aceştia au transmis printr-un comunicat că la două decenii după sfârşitul războiului rece, armele nucleare tactice ale SUA şi Rusiei din Europa ‘practic nu au nicio utilitate în plan militar, presupun costuri financiare semnificative şi riscuri de securitate, inclusiv deturnarea lor de către terorişti, şi creează fricţiuni politice între NATO şi Rusia’.

Odată lansate, aceste discuţii pot fi asociate cu negocierile vizând reducerea arsenalelor strategice american şi rus la un total de 1000 de arme fiecare.

‘Comisia consideră că aceste reduceri vor crea condiţiile pentru următorul pas crucial către eliminarea tuturor armelor nucleare din lume: atragerea Chinei şi a altor ţări care dispun de arme nucleare în primele negocierile multilaterale consacrate armamentului nuclear din istorie’, se adaugă în comunicat.

Din această comisie fac parte 15 experţi şi foşti responsabili în domeniul securităţii, între care Richard Burt, fost negociator-şef al SUA pentru dezarmare, şi Viktor Iesin, fost şef de Stat Major al forţelor de rachete strategice ale Rusiei. Comisia face parte din mişcarea Global Zero, care susţine eliminarea globală a armelor nucleare.

La München – unde are loc în aceste zile cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei de Securitate -, grupul de experţi a prezentat un raport în care îşi susţine propunerea de reducere a armamentului tactic, subliniind că demersurile în acest sens au stagnat şi trebuie relansate. Grupul îşi exprimă totodată speranţa ca iniţiativa lor să găsească susţinere în rândul oficialilor din ţările membre ale NATO şi din Rusia participanţi la conferinţa din oraşul german.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles