Ciocniri sângeroase între creştini şi armata egipteană la Cairo

Maniestatie violenta a crestinilor la Cairo 9 oct 2011 foto BBC

Ca reacţie la desele violenţe la care este supusă comunitatea creştină coptă din Egipt, creştinii egipteni au organizat o manifestaţie în cartierul Maspero şi până în Piaţa Abbassiya din Cairo.

În timpul manifestaţiei atât manifestanţii cât şi forţele de ordine formate din militari au folosit arme de foc.

Confruntările au izbucnit în Maspero, în faţa sediului televiziunii naţionale, în zona centrală a oraşului. Piaţa Abbassiya, situată spre est, se găseşte în vecinătatea principalei catedrale copte din Cairo.

Autorităţile egiptene au decretat duminică seara stare de asediu în centrul capitalei Cairo după violenţele sângeroase ce au opus manifestanţi creştini forţelor de ordine, soldate cu 24 de morţi şi 212 răniţi.

Primul ministru egiptean, Essam Sharaf, a făcut apel la calm, afirmând că discordia dintre musulmani şi creştini în Egipt reprezintă “o ameninţare la adresa securităţii ţării”.

Creştinii copţi din Egipt (între şase şi zece la sută din populaţie) acuză Consiliul militar al ţării că dă dovadă de o prea mare indulgenţă faţă de autorii unui şir de atacuri împotriva creştinilor. Protestatarii au cerut duminică înlăturarea guvernatorului din provincia Aswan, după incendierea unei biserici, demolată parţial vineri.

Anterior pe parcursul lunilor martie şi mai au fost înregistrate atacuri asupra comunităţii creştine egiptene declanşate de musulmanii ultraconservatori. În luna noiembrie urmează a se desfăşura primele alegeri libere în Egipt

sursa: BBC

What Next?

Related Articles