Cine va cumpăra Oltchimul?

proteste la Oltchim foto Bogdan Iordache.Mediafax

Asta este întrebarea care, în mod firesc, se poate pune. Firesc, deoarece, după circul cu licitaţia pe care a câştigat-o Dan Diaconescu (zis şi DD) după bălăcăreala Videanu – Ponta, pe tema privatizării Oltchim, după traseul european parcurs în 48 de ore de DD (probabil, în căutare de bani) aflăm, din media, că ar exista o oarece deschidere înspre investitori ruşi.
Mai exact, premierul şi-ar fi manifestat disponibilitatea în acceptarea unor oameni de afaceri din Rusia ca să cumpere colosul economic.

Între timp, grupul metalurgic rus Mechel a scos la vânzare numeroase active, inclusiv uzinele deţinute în România, şi doreşte să obţină 150 milioane de dolari pentru combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel, potrivit Kommersant.ru, preluat de Mediafax.În acest fel, Mechel vrea ca prin vânzarea activelor să îşi reducă datoriile şi să investească în domeniul minier.

Iar de dimineaţă, ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost prezent la Ministerul economiei. Probabil, ca să se intereseze despre modalitatea de achiziţie a Oltchim. Probabil.

Pe de altă parte, Oltchim ar putea primi bani de la stat prin acordarea unui ajutor de salvare cel mai devreme în luna noiembrie. Aceasta, deoarece operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile.

Până una-alta, avocaţii câştigătorului licitaţiei , adică ai lui DD, sunt la Ministerul economiei. Iar DD a fost la Ambasada SUA. Posibil, să solicite viză.

Între timp, angajaţii de la Oltchim protestează în curtea combinatului şi ameninţă că, dacă nu se ajunge la nicio finalizare concretă, vor intra în greva foamei.

 

Sorina Bruj

 

Sursa: MEDIAFAX, Hotnews

What Next?

Recent Articles