Cine este Mos Nicolae?

Moş Nicolae – mai întâi, Sfântul Nicolae – s-a născut în Orientul Mijlociu, în nordul oraşului Betleem. Deşi istoria şi legendele asociate cu numele său se întrepătrund, se ştie că Nicolae a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea şi a fost Arhiepiscop al Mirei Lichiei, teritoriu care acum se află în Turcia.


Începând cu secolul al VI-lea, Nicolae a fost recunoscut ca sfânt. Lui îi sunt atribuite 21 de miracole, fiind cunoscut pentru dragostea sa pentru copii şi pentru bunătatea pe care o răspândea în jurul său. Se spune că Nicolae s-a născut într-o familie înstărită şi evlavioasă, însă părinţii săi au murit pe când era copil. Nicolae a folosit toată averea pe care a moştenit-o pentru a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Într-o dimineaţă, i-a chemat pe toţi oamenii săraci în faţa casei sale şi le-a împărţit averea.

Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată copiilor. Se spune că este bătrân şi are barba albă, iar în ziua de Sfântul Nicolae, acesta îşi scutură barba, ca să cadă şi primii fulgi de zăpadă.

Pentru copiii cuminţi, Moş Nicolae aduce dulciuri şi fructe, dar cei care nu au fost ascultători primesc de la Moş o nuieluşă. De Sfântul Nicolae se pun crenguţe de pomi fructiferi în apă, ca să înflorească de Anul Nou.

Sfântul Nicolae este patronul spiritual al multor ţări din Europa, cum ar fi Olanda şi Grecia, dar şi al unor oraşe din Germania, Franţa, Belgia, Italia, Austria şi Elveţia. Sfântul Nicolae e cunoscut ca protector al săracilor, al marinarilor, al călătorilor şi, în special, al copiilor. În lume, sunt mii de biserici care au hramul Sfântul Nicolae şi, se mai spune că, cu excepţia Fecioarei Maria, chipul său este pictat pe cele mai multe icoane.

„Bucură-te, limanul cel lin al celor înviforaţi;
Bucură-te, mângâierea celor ce plâng;
Bucură-te, părintele săracilor şi bun dăruitorule;
Bucură-te, Sfinte Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni!”
(Icosul al 2-lea din Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae).

 

 

Sursa: Gandul

What Next?

Related Articles