Ciad: Consiliul de Securitate al ONU este de accord cu sprjinirea presedintelui Idriss Deby

Potrivit BBC, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a dat unda verde pentru sprijinirea presedintelui Idriss Deby si a condamnat atacul rebelilor asupra capitalei Ciadului, Ndjamena. Franta a exclus deocamdata o interventie militara in Ciad, in sprijinul guvernului de acolo.


Zeci de mii de civili au fugit luni din capitala republicii Ciad, de teama unui nou atac al rebelilor, dupa doua zile de lupte grele cu fortele guvernamentale. Confruntarile s-au soldat cu numeroase victime si cel putin 500 de raniti. Din cauza ofensivei rebelilor, UE a suspendat desfasurarea fortei sale de pace in Ciad, din care vor face parte si militari romani.
Dupa luptele violente din ultimele zile, rebelii s-au retras din capitala ciadiana, unde luni domnea un calm precar. Localnicii inspaimantati au profitat de ocazie ca sa se refugieze in tara vecina, Camerun.

Ministrul francez de externe Bernard Kouchner a declarat ca acum, dupa ce rebelii sau retras, spera ca trupele franceze din Ciad nu vor trebui sa intre in actiune. Armata franceza, a evacuat in strainatate aproape o mie de cetateni straini. Franta are 1.400 de militari in Ciad si baze militare permanente. Ofiterii francezi au confirmat ca sambata, fortele franceze au deschis focul, ripostand dupa ce rebelii au inceput un atac la aeroportul capitalei Ndjamena.
Franta il sprijina tacit pe presedintele Idriss Deby cu arme si informatii militare, dar doreste ca o forta europeana, condusa de francezi, sa intervina in criza din Ciad.
Potrivit analistilor, criza din Ciad este direct legata de dezastrul umanitar din provincia sudaneza Darfur. Natiunile Unite sunt ingrijorate de soarta refugiatilor din Darfur, aflati in taberele de refugiati din Ciad. Americanii acuza guvernul din Sudan de genocid in Darfur, acuzand administratia dominata de arabi de purificare etnica impotriva negrilor sudanezi din regiune. De asemenea administratia americana a atentionat autoritatile sudaneze sa nu spijine rebelii care opereaza in Ciad.
Iar acum conflictul din Sudan s-a extins si in Ciad. Guvernul Ciadului acuza Sudanul ca-i sprijina pe rebelii care au atacat in ultimele zile capitala Ndjamena. De altfel, rebelii au fost cantonati in baze din Sudan si au traversat frantiera saptamana trecuta anterior declansarii ofensivei spre Ndjamena.
Guvernul sudanez, la randul sau, acuza Ciadul ca-i sprijina pe rebelii din Darfur.
O delegatie din Congo-Brazaville s-a deplasat marti in Ciad pentru a incerca sa medieze intre guvern si rebeli, dupa ce a facut o escala pentru consultari in Libia. Uniunea Africana a insarcinat aceste doua tari sa examineze posibilul raspuns al organizatiei fata de criza din Ciad. Potrivit AFP misiunea de mediere s-a incheiat cu bine, liderii rebelilor acceptand o incetare a focului.
Uniunea Europeana nu renunta la desfasurarea fortei sale de pace menita sa-i protejeze pe refugiatii din provincia sudaneza Darfur. „Acum, dupa cum stiti, situatia inca nu este clara nici pe teren, nici pe plan politic, dar noi continuam sa mentinem activa operatiunea”, a declarat Javier Solana, reprezentantul UE pentru politica externa. Forta europeana va numara 3.700 de militari, din 14 tari, dintre care 2000 francezi si 120 de militari romani. Comandantii militari au planificat ca efectivele sa fie constituite in martie, urmand ca dislocarea lor in Ciad sa se efectueze in luna mai.

Sursa: BBC; Antena3; AFP

What Next?

Related Articles