China va susţine regimul lui Kim Jong-un în Coreea de Nord pentru a-şi consolida propriile interese

China si Coreea de Nord.foto intactnews.ro

Potrivit unei analize a profesorului american Scott Bruce, de la Universitatea din San Francisco, China va încerca să consolideze puterea tânărului lider nord-coreean Kim Jong-un, în încercarea de a menţine stabilitatea în statul coreean dar şi de a-şi menţine influenţa în Peninsula Coreeană.

China a anticipat mai de mult moartea lui Kim Jong-il şi perioada de tranziţie din Coreea de Nord, călătoriile în China ale lui Kim Jong-il din ultimii trei ani fiind motivate parţial de pregătirile pentru succesiunea sa. Kim Jong-un se pare că s-a întâlnit cu o delegaţie formată din oficiali chinezi de rang înalt la Phenian, la sfârşitul lui 2010. “Aceasta i-a acordat binecuvântarea Beijingului pentru cea de a treia generaţie (a familiei) Kim”, adaugă analistul.

Beijingul va încerca, de asemenea, să joace un rol sporit, potrivit unor experţi care, la fel ca Scott Bruce, văd China “punând Coreea de Nord şi mai mult sub atenţie, pentru a se asigura că acest stat nu se prăbuşeşte”.

Pentru China, stabilitatea vecinului său este cu atât mai crucială în acest an, de reînnoire a echipelor comuniste aflate la conducere la Beijing şi de relansare a creşterii economice.

Din punct de vedere chinez ideea unei prăbuşiri a Coreei de Nord, ar însemna “riscul refugiaţilor, scăparea de sub orice control a arsenalului nuclear, haos economic regional şi staţionarea de militari americani în Peninsula Coreea”, afirmă John Feffer, coordonator al Foreign Policy in Focus, cu sediul la Washington.

“China va face tot ceea ce va fi necesar pentru a permite consolidarea puterii lui Kim Jong-un”, este de părere Feffer. Mai ales prin intermediul dezvoltării economice a acestei ţări victimă a unor penurii şi sancţiuni internaţionale.

China va încerca să “injecteze suficiente resurse şi expertiză în Coreea de Nord, cu scopul de a pune această ţară pe picioare”, apreciază Feffer.

În schimbul lor, Beijingul a negociat acorduri favorabile în domeniul extracţiei de cupru, cărbune şi chiar terenuri rare şi a obţinut acces la porturi, ca cel de la Rajin (est), care îi oferă acces la Marea Japoniei timp de zece ani.

Creşterea la un nivel exprimat cu două cifre a schimburilor comerciale, care au alimentat o corupţie ce face să huzurească elitele nord-coreene, ar urma să continue.

În opinia Valeriei Niquet de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică cu sediul la Paris, “principala temere” a Chinei este să vadă prăbuşindu-se un regim care are o “importanţă strategică considerabilă” pentru ea. Mai ales într-o perioadă în care “reaşezarea regională a Statelor Unite în Asia şi consolidarea alianţelor regionale în jurul Washingtonului” evoluează “în sens contrar intereselor” Beijingului.

China vrea, de asemenea, să îşi păstreze rolul de “intermediar esenţial” în dosarul nuclear nord-coreean şi în negocierile între multilaterale pe care le găzduieşte şi pe care vrea să le relanseze.

Prioritatea Chinei nu este doar “o liniştire, aşa cum a spus-o interlocutorilor săi japonezi, americani şi sud-coreeni” după moartea lui Kim Jong-il, ci şi, “în măsura posibilului, controlarea procesului de succesiune din Coreea de Nord”, apreciază Niquet.

China “este pregătită să susţină (Phenianul) în reformele vizând stabilitatea”, confirmă Jia Qingguo de la Universitatea din Beijing.

“Bineînţeles, Guvernul chinez este îngrijorat”, continuă acesta. “Baza puterii lui Kim Jong-un nu este destul de solidă. Acesta este lucrul cel mai îngrijorător”, a subliniat el.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles