China şi Rusia – au dat vot de veto în Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU foto UN.org

China şi Rusia au recurs la dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi au anulat astfel adoptarea unui proiect de rezoluţie înaintat de ţările occidentale în Consiliul, care ameninţa regimul sirian cu sancţiuni pentru
represaliile sîngeroase îndreptate împotriva manifestanţilor, potrivit AP.
9 ţări au votat “pentru” rezoluţie, Rusia şi China, doi membri permanenţi ai consiliului, au făcut uz de “dreptul de veto”, Africa de Sud, India, Brazilia şi Libanul s-au abţinut.

SUA, prin vocea lui Susan Rice, şi-a exprimat profunda dezamăgire că “acest Consiliu a eşuat complet în tentativa sa de a rezolva o sfidare morală şi o ameninţare în creştere pentru pacea regională”.

Aceasta a condamnat Moscova şi Beijingul care – spunea ea- “preferă să vândă arme regimului sirian”.

Ambasadorul Rusiei, Vitali Ciurkin, a declarat că, în timpul discuţiilor din Consiliul de Securitate, s-au confruntat două filosofii: ţările occidentale au încercat să impuna confruntarea.
“Ameninţarea cu sancţiuni este inacceptabilă”,a spus acesta, după vot.

Omologul sau chinez Li Baodong a insistat asupra faptului că “întreaga comunitate internaţională trebuie sa “respecte deplin suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Siriei”.

Până în prezent, în urma confruntărilor violente din Siria, într-un raport ONU se estimează că au fost ucişi 2700 de oameni.

Sursa: Associated Press

What Next?

Related Articles