China – India: discuţii pentru rezolvarea disputelor de la frontiera comună

Indis si China - dispute legate de froniera comuna. foto cseea

Indis si China – dispute legate de froniera comuna. foto cseea

Oficiali din India şi China s-au întâlnit în urmă cu o zi, adică pe 23 iulie, la New Delhi pentru a căuta soluţii privind disputele de la frontiera comună din Munţii Himalaya, aspect care a reprezentat mereu o sursă de tensiune dintre cei doi mari actori asiatici.

Delegaţiile au avut ca prim obiectiv examinarea activităţii grupului de lucru comun, înfiinţat anul trecut. Acesta are misiunea de a gestiona incidentele de la frontiera celor două state înainte ca ele să degenereze.

În plus, oficialii vor trebui să caute soluţii pentru îmbunătăţirea comunicării dintre cele două state, pentru a evita situaţiile neplăcute din trecut.

Este de aşteptat ca India să ridice şi problema ultimelor incursiuni realizate de trupe chineze pe teritoriul indian. Reamintim că în aprilie, tensiunile dintre cele două state au escaladat destul de mult, generate fiind de pătrunderea unor soldaţi chinezi în teritoriul indian.

În ultimul deceniu, între cele două state au avut loc 16 runde de negocieri privind această problemă, fără însă a înregistra progrese majore.

Discuţiile avansează foarte greu pentru că cei doi actori au puncte de vedere diferite şi în alte chestiuni importate pentru amândoi. Principalul dezacord este în relaţia pe care o au cu Islamabadul, China susţinând Pakistanul, care este un mare rival al Indiei.

În concluzie, reamintim că de-a lungul timpului, raporturile dintre China şi India au oscilat între cooperare, conflict şi competiţie, cu un impact direct asupra relaţiilor internaţionale, atât la nivel regional, cât şi la nivel mondial.

Surse: ABC News, Indiatimes

 

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles