China încearcă să-şi protejeze interesele din Iran

China - Iran o relaţie controversată sau interesată?

Ca urmare a deciziei SUA, Canadei şi Marii Britanii de a începe instituirea unor sancţiuni economice împotriva Iranului, guvernul de la Beijing a estimat că sancţiunile occidentale “vor complica, vor agrava situaţia” şi vor conduce la intensificarea confruntării pe tema programului nuclear al Teheranului.

“China a fost totdeauna împotriva sancţiunilor unilaterale faţă de Iran” a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Liu Weimin.

Mai mult generalul chinez, Zhang Zhaozhong, de la Universitatea Naţională de Apărare a declarat că “Duşmanii Iranului sunt şi duşmanii chinezilor, indiferent ce ar însemna acest lucru”. Acesta a declarat că ei, chinezii nu vor ezita să apere Iranul chiar dacă acest lucru ar însemna declanșarea celui De-al Treilea Război Mondial.

China – care cumpără mult petrol – a devenit primul partener comercial al Iranului, cu schimburi bilaterale în valoare de 30 miliarde de dolari, faţă de numai 400 milioane acum 15 ani.

Noile sancţiuni vizează în special sectoarele bancar şi petrolier. Ele au fost anunţate în urma unui recent raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în care se menţionează o ‘posibilă dimensiune militară’ a programului nuclear iranian.

sursa: www.infowars.com

What Next?

Related Articles