China are un nou lider dar şi un nou Comitet Permanent al Biroului politic

China in imagini.google

La finalul  Congresului XVIII al Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping a fost ales secreatar general al partidului, succedându-i astfel lui Hu Jintao. Alături de acesta au fost aleşi în funcţii noii 7 membrii ai conducerii colective a Chinei, Comitetul permanent al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez. Centrul decizional al puterii din China, va fi format din şapte membri, faţă de nouă câţi conţinea vechea formulă. Echipa trebuie să prezideze la destinele Chinei pentru următorii 10 ani.

Principalele provocări ale noii echipe sunt reformarea Chinei şi lupta împotriva corupţiei.

Câteva detalii despre noii lideri:

XI JINPING, are 59 de ani, a fost vicepreşedinte. Funcţia de secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), funcţia numărul unu a regimului care i-a fost promisă după ce a intrat, în 2007, în “nucleul puterii”.

LI KEQIANG, în vârstă de 57 de ani, este un bun cunoscător al resorturilor economiei. Acesta a fost promovat, fără surpriză, în Comitetul permanent al Biroului politic al PCC. El este, de multă vreme, înscris în cursa pentru acest post. El îl va înlocui în martie pe Wen Jiabao în funcţia de premier. În prezent vicepremier, el devine numărul doi în ierarhia PCC.

ZHANG DEJIANG, are 66 de ani şi este cunoscut ca un protejat al fostului lider chinez Jiang Zemin. El va ocupa a treia poziţie în ierarhia regimului. Dejiang a absolvit studii economice la Universitatea Kim Il-sung din Phenian (Coreea de Nord), şi este cunoscut pentru stilul său conservator. El a condus provincia Guangdong din 2002 până în 2007, o regiune industrială exportatoare pe care a guvernat-o cu mână de fier. El a fost numit recent secretar general al PCC din Chongqing, în locul liderului demis Bo Xilai.

YU ZHENGSHENG, în vârstă de 67 de ani, este din 2007 secretar al PCC din Shanghai. Este absolvent al Institutului Inginerie Militară din Harbin, Departamentul “rachete”, fiind totodată fiul unui veteran al regimului şi este considerat un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin.

LIU YUNSHAN, în vârstă de 65 de ani va fi ministru pentru Propagandă, aflându-se în subordinea directă a Partidului şi nu a Guvernului. Acest conservator şi-a început cariera ca reporter în cadrul agenţiei China Nouă, în Mongolia interioară, la sfârşitul epocii maoiste. Este un apropiat al preşedintelui Hu Jintao, şi a devenit conducătorul acestei regiuni bogate în cărbune şi pământuri rare în 1992. După 1997 s-a consacrat exclusiv propagandei.

WANG QISHAN, în vârstă de 64 de ani este în prezent vicepremier responsabil de Finanţe şi reprezintă China la negocieri economice strategice cu Statele Unite şi Europa. Fost primar al Beijingului şi fost conducător al proviniciei industriale Guangdong (sud), el vorbeşte engleza fluent. Căsătorit cu fiica unui oficial de rang înalt din perioada Deng Xiaoping, el este deseori asociat “facţiunii prinţilor”, din care face parte şi Xi Jinping.

ZHANG GAOLI, are 66 ani şi  din 2007 este liderul importantului oraş portuar Tianjin. Este economist şi a petrecut o parte importantă a carierei în provincia meridională Guangdong, care a fost multă vreme o pionieră în domeniul reformelor economice. El este considerat un protejat al fostului şef de stat Jiang Zemin. Gaoli este considerat totodată un apropiat al unui magnat din Hong Kong, Li Ka-shing.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles