Cetăţenii din R. Moldova vor circula fără vize în UE, “într-un timp rezonabil”

R. Moldova si UE. foto moldova.org

Prezent la Chişinău la prima reuniune informală a ţărilor din Parteneriatul Estic, comisarul european pentru extindere a Uniunii, Štefan Füle, a dat din nou speranţe moldovenilor în ceea ce priveşte posibilitatea ca aceştia să circule în UE fără viză.

El a declarat că “în scurt timp cetăţenii Republicii Moldova ar putea călători fără vize în Uniunea Europeană”, potrivit Deutsche welle.
Totuşi, el nu a avansat o datã exactã când Moldova va obţine regim liberalizat de vize. Oficialul UE a preferat să folosească sintagma „timp rezonabil”.

Declaraţia lui Štefan Füle vine într-un context în care dialogul dintre oficialii de la Chişinău şi cei ai UE a ajuns de curând la limita diplomaţiei. Motivul: Parlamentul Republicii Moldova a votat controversata Lege privind asigurarea egalităţii între sexe într-o formulă redactată, care interzice căsătoriile între homosexuali şi adopţiile de către aceştia. Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, a reacţionat spunând  că “legea votată este imperfectă şi ar putea să nu fie acceptată de cele 27 de ţări membre ale UE”.

Premierul Vlad Filat a reacţionat prompt la declaraţia oficialului european. El a declarat că  „există situaţii când unii oficiali îşi permit mai multe decât limita competenţelor. Nu cred că cineva aici, la Chişinău, este în drept să ne arate cu degetul şi să ne ofere lecţii”, a mai spus Filat.

Aşadar, prezenţa lui Štefan Füle la Chişinău are menirea să mai detensioneze situaţia creată anterior.

 

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Recent Articles