Cernobâl – 25 de ani de la explozie

foto centrala de la Cernobal.www.scienceline.ro

Se împlinesc 25 de ani de la explozia survenită la unul din reactoarele centralei atomice de la Cernobâl. Explozia respectivă a provocat scurgeri radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima.

Şi acum, după 25 de ani de la nefericitul eveniment, problema securităţii centralei nucleare “stârneşte în continuare îngrijorări”, potrivit AGERPRES. Deasupra celui de-al 4-lea reactor avariat s-a construit atunci în pripă un sarcofag, aflat astăzi într-o stare alarmantă de degradare, semnalează experţii ruşi citaţi de RIA Novosti.

În urma exploziei survenite la 26 aprilie, teritoriul de pe o rază de 30 de km din jurul centralei a fost supus unei contaminări radioactive extrem de puternice, iar peste 200.000 de persoane au fost evacuate.

Catastrofa de la Cernobâl a afectat 19 regiuni din Rusia, cu o suprafaţă de aproape 60.000 de kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 2,6 milioane de persoane; 46,5 mii de kilometri pătraţi din Belarus (23% din suprafaţa totală a republicii).

Suprafaţa totală contaminată radioactiv în Ucraina s-a ridicat la 50 de mii de kilometri pătraţi şi a afectat 12 regiuni.

Circa 200 de tone de combustibil radioactiv sunt în continuare necontrolate în reactorul distrus de la Cernobîl, a declarat directorul general al centralei nucleare ucrainene, Igor Gramotkin, într-un interviu acordat cotidianului rus Rossiiskaia Gazeta şi prelut de Deutsche Welle.

“Sunt circa 200 de tone de carburant care trebuie depozitate controlat. În sarcofagul centralei se află circa 30 de tone de praf care conţine elemente transuraniene. Este o sursă importantă de pericol pentru mediu şi pentru om”, a precizat Gramotkin.

Sursa: AGERPRES , Deutsche Welle

What Next?

Related Articles