Cererea de aderare a Palestinei la ONU examinată luni de CS al ONU

CA al ONU in dezbatere

Ambasadorul Libanului la ONU, Nawaf Salam, stat care asigură preşedintinţia Consiliul de Securitate ONU a anunţat că CS se va reuni luni 26 septembrie, după-amiază, pentru o primă şedinţă de consultări asupra cererii de aderare a statului palestinian la ONU.

Diplomatul libanez a precizat că a transmis cererea palestiniană celorlalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate, după ce a primit-o de la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. “Am transmis scrisoarea (preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas) şi i-am convocat pe membrii consiliului în cadrul unei reuniuni de consultări pe această temă, luni, la ora 15.00″ (22.00, ora României), a adăugat Nawaf Salam.

Până acum şase state şi-au anunţat intenţia de a vota în favoarea acestei aderări ca membru cu drepturi depline – Brazilia, China, Liban, Rusia, Africa de Sud şi India -, însă Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, au avertizat că îşi vor exercita dreptul de veto faţă de iniţiativa palestiniană. Ceilalţi membri indecişi sau care nu şi-au dezvăluit opinia sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Nigeria, Gabon, Bosnia-Herţegovina şi Portugalia. Columbia a făcut cunoscut că se va abţine

Pentru a avea succes, cererea ar trebui să obţină cel puţin nouă voturi favorabile în rândul celor 15 membri ai Consiliului de Securitate şi obligatoriu al celor cinci membrii permanenţi.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles