Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” – conferinţă pe tema apărării antirachetă în Europa

Bogdan Aurescu despre scutul antiracheta. foto rfi

Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”  de la Garmisch-Partenkirchen, din Germania a organizat în perioada 20-21 septembrie 2011,  conferinţa „Ballistic Missile Defense and European Security”.Din partea României a participat Secretarul de stat Bogdan Aurescu. El a fost invitat să susţină o intervenţie în cadrul conferinţei „Perspectives of NATO members: Germany, Poland and Romania”.

Demnitarul român a subliniat, în prezentarea sa, implicaţiile pe care le are pentru România şi pentru întreaga regiune dezvoltarea de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în Europa. Acesta a menţionat că scutul antirachetă va contribui – ca parte componentă a viitoarei capacităţi de apărare antirachetă a NATO – la un nivel ridicat de securitate pentru întregul continent european.

Secretarul de stat Aurescu a mai spus că „Acordul reprezintă primul astfel de instrument juridic negociat în întregime şi semnat în cadrul proiectului american de abordare în etape a apărării antirachetă în Europa (European Phased Adaptive Approach to Missile Defense), lansat de Preşedintele Obama în septembrie 2009”.

A arătat de asemenea, că „decizia României de a găzdui unele componente ale sistemului de apărare antirachetă exprimă angajamentul constant al ţării noastre pentru principiile indivizibilităţii securităţii şi solidarităţii aliate”.

A accentuat faptul că sistemul care va fi instalat în baza de la Deveselu, are un caracter strict defensiv. Prin urmare, acesta nu poate fi folosit, potrivit prevederilor Acordului semnat recent între România şi SUA, “decât în scopuri de legitimă apărare, în acord cu prevederile Cartei ONU”.

Bogdan Aurescu a subliniat faptul că „dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă nu răspunde numai preocupărilor de securitate ale României şi SUA, ci ale tuturor membrilor NATO, precum şi ale partenerilor Alianţei din întreaga lume. Pe scurt, apărarea antirachetă va face din lumea noastră un loc mai sigur.”

Participarea secretarului de stat Bogdan Aurescu a prilejuit prezentarea în prezenţa unui auditoriu format din oficiali de rang înalt, a viziunii României privind perspectivele dezvoltării capacităţii de apărare antirachetă a NATO.

A fost subliniat, în context, interesul ţării noastre pentru evoluţii semnificative în domeniul apărării antirachetă la Summit-ul NATO de la Chicago din mai 2012.

Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” reuneşte, anual, absolvenţii programelor de pregătire care ocupă funcţii importante în statele din care provin (miniştri şi secretari de stat, şefi ai apărării, ambasadori sau membri ai parlamentelor naţionale), într-o conferinţă având ca temă aspecte de interes deosebit pentru securitatea europeană.

În anul 2011, conferinţa a fost focalizată pe tematica apărării antirachetă şi impactul acesteia asupra securităţii continentului european, fiind invitaţi să participe oficiali de rang înalt din 19 state europene şi din SUA.

Sursa: comunicat MAE

What Next?

Related Articles