Cele mai puternice economii emergente cer puteri sporite în cadrul FMI altfel suspendă finanţarea

summit BRICS New Delhi 29 mart 2012 foto Dily News

În urma întâlnirii de la New Delhi de joi 29 martie, liderii celor mai puternice economii emergente au ameninţat cu suspendarea oricăror finanţări adiţionale cerute de Fondul Monetar Internaţional pentru a combate criza datoriilor suverane în cazul în care puterea votului lor în cadrul FMI nu va fi sporită.

Totodată, şefii de stat din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud (BRICS) şi-au exprimat frustrarea faţă de ritmul prea lent de reformă a instituţiei financiare internaţionale, dominată de-a lungul timpului de Europa şi Statele Unite

În declaraţia comună, a BRICS, se susţine că este o nevoie urgentă pentru „a reflecta mai bine greutatea economică” şi „a spori puterea vocii şi nivelul de reprezentare ale ţărilor emergente şi în curs de dezvoltare” în cadrul FMI.

Totodată, liderii BRICS au criticat ţările occidentale pentru incompetenţa arătată în gestionarea economiei globale în urma crizei financiare.

Mai mult, Dilma Rousseff, preşedintele Braziliei, a acuzat ţările occidentale de provocarea unui „tsunami monetar” prin adoptarea unor politici monetare expansioniste agresive precum reducerea dobânzii cheie, politici care au afectat negativ nivelul de competitivitate globală al economiilor emergente.

Alte dezbateri în cadrul summitului BRICS:

– nu s-a găsit o soluţie comună pentru susţinereaunui candidat comun, din afara Statelor Unite, la preşedenţia Băncii Mondiale. Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul nigerian al Finanţelor, şi José Antonio Ocampo, fostul ministru columbian al Finanţelor, sunt candidaţii care încearcă să spargă monopolul american asupra şefiei Băncii Mondiale.

– s-a format un grup de lucru condus de către un ministru de finanţe BRICS pentru a analiza posibilitatea creării unei Bănci de Dezvoltare comune pentru acest grup. Acesta reprezintă primul pas pentru crearea unei bănci a pieţei emergente şi survine după ce cele cinci ţări au cerut în repetate rânduri o susţinere financiară mai puternică din partea Băncii Mondiale pentru dezvoltarea infrastructurii în aceste ţări.

Ţările BRICS, care reprezintă 45% din populaţia globului şi un sfert din economia globală (13.500 de miliarde de dolari).

sursa: adevarul.ro ; News Daily

What Next?

Related Articles